Khamis, 30 April 2015

segmen: saya sayang blog saya


om kita baca syarat2nya...
1. macam biasa mana yg belum jadi follower ayu ...sudi2kan la jadi follower ayu yer...takde paksaan..
2. kalau nak like pages ayu pun di alu2kan..
3. buat tajuk " segmen: saya sayang blog saya "
4. macam biasa... letakkan banner diatas yer...simple je..hehee..nanti backlink kan ke entry ni yer..
5. dah siap...boleh hantar...hehehe....letakkan link entry kawan2 kat ruangan komen dibawah yer...

hehehe...simple je kan.....ayu buka segmen ni hingga 30/4/2015....hehehe....jam 10 malam

SENARAI PESERTA.

1. http://eatmakeread.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
2. http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
3. http://thetroublemakersdiary.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
4. http://akutechikmolek.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
5. http://akukidaldanbujang.blogspot.com/2015/04/slug-segmen-saya-sayang-blog-saya.html
6. http://www.cikgufarha.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
7. http://jmbelog.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
8. http://fiqadira.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
9. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
10. http://huhahuhajerr.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
11. http://umikasum.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
12. http://mrsyatie.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
13. http://thesoutheastasiangirl.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
14. http://cikcandysour.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
15. http://memburucintamu.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
16. http://kieyrah97.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
17. http://mimirheem.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
18. http://www.mialiana.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
19. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
20. http://carismerahloveisyou.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html?m=1
21. http://yangbaik.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
22. http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
23. http://dieyana78.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
24. http://www.jiakreatifelt.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
25. http://gadgetsaksesoridanclothes.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html

Isnin, 20 April 2015

AMALAN BULAN REJAB

Bulan Rejab merupakan bulan ketujuh mengikut kalendar Hijrah dan termasuk dalam salah satu daripada 4 bulan haram dalam kalendar Islam. Bulan-bulan haram ini merupakan antara bulan-bulan mulia dalam Islam. Antara catatan sejarah penting yang berlaku pada bulan ini adalah peristiwa Isra’ dan Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab.

Rejab juga merupakan bulan Istighfar. Kita digalakkan untuk memperbanyakkan memohon keampunan daripada Allah subhanahu wa ta'ala.

Hanya tinggal 2 bulan sahaja lagi sebelum kita memasuki bulan Ramadhan. Agak-agak sempat tak kita bertemu Ramadhan pada kali ini?

Para sahabat sejak 6 bulan sebelum Ramadhan lagi sudah sibuk berbicara dan mempersiapkan diri untuk menyambut kedatangan bulan yang mulia ini. Bagaimana pula dengan kita?

InsyaAllah. Mulai dari saat ini, niatkan dalam diri masing-masing bahawa kita hendak mempersiapkan diri kita untuk bertemu Ramadhan. Moga-moga sekiranya kita tidak dapat bertemua Ramadhan pada kali ini, Allah memberi pahala atas segala niat kita.

Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 April 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Jumaat, 17 April 2015

sahabat selamanya

Semoga ukhwah persahabatan kami akan berkekalan hingga ke syurga.. Walaupun dah berlainan sekolah tapi kenangan kami pernah bersama2 berkerjaya di sekolah yg sama akan tetap dlm ingatan..


Ahad, 12 April 2015

Reset Minda Guru - Prof Muhaya

1. Guru ialah orang memberi ilmu. Seorang guru mudah masuk syurga dan mudah juga masuk neraka.

2. Jika guru fokus apa yang dapat dalam kerjaya guru, guru tidak akan bersemangat.

3. Jadikan diri kita Hamba Allah yang taat dahulu, nescaya kemegahan dunia & penghargaan manusia akan datang sendiri.

4. Niatlah menjadi guru kerana Allah, tujuan hidup, mencari redha Allah dan ladang pahala.

5. Guru perlu mengubah minda dengan menjadikan KPI Allah SWT ( Aqidah + Ibadah + Akhlak) menjadi tujuan utama dalam proses pembelajaran, bukannya KPI manusiawi dan duniawi.

6. Jangan jadi guru yang malang, memaksa murid cemerlang dalam peperiksaan untuk mengejar status & populariti diri.

7. Jangan jadi guru yang sentiasa mencari kesilapan muridnya, carilah potensi, kebaikan dan kehebatannya.

8. Bukan guru disiplin tetapi guru kasih sayang. Fikir setiap perkara atau tindakan yang dilakukan akan kebaikanya. Jika perlu marah kanak-kanak atau murid marahlah kerana sikapnya bukan dirinya sebagai insan.

9. Guru tolong sayang anak murid seperti anak-anaknya.

10. Mengajar bukan untuk menunjuk pandai tetapi dengan niat memberi manfaat.

11. Jangan rasakan diri kita lebih baik daripada orang lain kerana ia tanda awal kejatuhan diri kita.

12. Jangan selalu mengherdik. Orang yang cepat marah harga dirinya rendah.

13. Orang yang selalu beri manfaat, masalahnya akan berkurangan. Orang yang bermasalah banyak masalah.

14. Ilmu bukan milik kita, semua ilmu milik Allah SWT: Usah berbangga atau riak dengan ilmu yang ada.

15. Lihatlah anak murid sebagai individu yang tiada batasan kebolehan dan berpotensi besar.

16. Jadilah manusia hebat yang mengubah persekitaran dan manusia di sekelilingnya.

17. Jangan jadi manusia yang menghancurkan hidup anak murid dengan mencerca dan mengutuk kelemahan murid.

Jumaat, 10 April 2015

HATI PEREMPUAN

ayu dah terjatuh hati dengan drama ini... yup... hati perempuan ni sukar utk dimengertikan...

MEMAHAMI HATIMU LEBIH SUKAR DARIPADA MEMILIKINYA...



lagu hazama menjadi lagu tema dalam cite ni.. best lagu nye... joom kita dengar.. SAMPAI MATI

 

selain tu.. ada lagu lain tau... jom dengar.. lagu bertajuk BUNGA DHIA


alhamdulilah

istiqamah

AKU MAU BERUBAH BAIK

ayu share dari fb heliza helmi.. semoga kita berubah menjadi lebih baik hari demi hari..

Tanamkan dalam dirimu sekarang, dan berubahlah menjadi baik sekarang. Jangan ditunggu.
Inti hijrah kepada Allah ialah dengan meninggalkan apa yang dibenci Allah menuju apa yang dicintai-Nya.
Hijrah ini meliputi ‘dari’ dan‘menuju’.


Dari kecintaan kepada selain Allah menuju kecintaan kepada-Nya.
Dari peribadahan kepada selain-Nya menuju peribadahan kepada-Nya,
Dari takut kepada selain Allah menuju takut kepada-Nya.
Dari berharap kepada selain Allah menuju berharap kepada-Nya.
Dari tawakal kepada selain Allah menuju tawakal kepada-Nya.
Dari berdo’a kepada selain Allah menuju berdo’a kepada-Nya.
Dari tunduk kepada selain Allah menuju tunduk kepada-Nya.

Tak usah fikir apa orang kata,berubah saja.
Jika dia temanmu maka ia pasti mendukungmu, jika ia bukan temanmu ia akan meninggalkanmu.
Pilihan berubah menjadi baik kerana Allah dan Rasul-Nya itulah satu-satunya pilihan, kerana itulah tempat kita kembali.
Dan seorang muslim yang menginginkan kecintaan Allah dan Rasul-Nya maka ia tidak ragu-ragu bahkan merasa mantap meninggalkan segala perkara yang melalaikan dirinya dari mengingatkan Allah.
Siapapun kamu dimasa lalu, bukan bererti kita tidak berhak untuk menjadi Muslim/Muslimah yang baik.
Semoga manfa'at buat diriku dan semua. In sha Allah

dan bunga pun berguguran



bunga sakuraaaa... di sekolah ayu... feeeling mcm kat korea gituuu.. kekeke.. ni ayu amik gmbo minggu lepas.. minggu ni.. bunganya telah gugur...

Jumaat, 3 April 2015

pengomen tegar bulan MAC 2015


SENARAI PENGOMEN TEGAR BULAN MAC 2015


Segmen Blogwalking #Part3

klik banner ye kalau nak join..

http://www.dayangdeno.com/2015/03/segmen-blogwalking-part3.html

Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Mei-Jun 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Mei-Jun 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 1 April 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 April 2015, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :