Ahad, 22 November 2015

ANDAI BISA KUSELAM HATINYA

Andai bisa kuselam hatinya
Pasti aku tak tertanya-tanya
Siapakah aku disisinya
Insan biasa atau istimewa

Andai kuselam hatinya
Mampukah aku menyingkap rasa
Apakah aku akan kecewa
Atau bisa meraut utas bahagia

Andai dapat ku selam hatinya
Akan kuanyam tikar setia
Menggengam teguh walaupun bara
Bersulam kudus sekalung doa

Andai aku dijiwanya
Andai dapat ku selam hatinya
Akan kupadam sebuah harapan
Dapat ku rawat hati nan rawan

Tetap tabah hadapi kehidupan
Andai tiada aku dihatinya
Andai mampu kuselam hatinya..

ayuinsyirah'2015
FY adam

Sabtu, 21 November 2015

istimewa buatmu insan yang mengerti

Jangan mengucapkan kata-kata indah dan manis kepadaku kerana aku takut akan menyayangimu…

Jangan mengambil berat tentang diriku kerana aku bimbang akan mengasihimu…

Jangan terlalu baik padaku kerana aku takut akan merinduimu…
...
Jangan memberikan aku kenangan dan harapan kerana aku khuatir akan jatuh cinta padamu…

Jangan menghargai pertemuan ini kerana aku tidak mahu menderita kehilanganmu lantaran perpisahan ini…”

biarkan sendiri

suasana berubah dengan cukup pantas
mendung menutupi matahari
dan pastinya titisan hujan akan membasahi
bumi yang indah ini..

titisan yang terlalu dijaga
agar tidak jatuh lagi..
kini mengalir laju tanpa disangka
kelegaan di rasai selepas itu.

semoga ada hikmah disebalik musibah itu
semoga ada sinar bahagia selepas ini
semoga kau lebih menghargai
semoga aku terus tabah dan redha

Jumaat, 20 November 2015

lama menyepi

kesibukan rutin harian
membuatkan diri ini
lama menyepi
sepi bertemankan hati yang sunyi

aku...
aku cuba bangkit
bangkit dan terus bangkit
menolak segala cabaran
segala kesibukan dunia
dengan hati yang tenang dan lapang..

kadangkala hati ini meronta-ronta
bergetar mengharapkan belaian
adakah siapa sudi membelai..
ahhh... biarlah diri sendiri
yang membelai semampu yang boleh..

doakan diri ini terus tabah..
terus bangkit dari kesepian ini...

Sabtu, 31 Oktober 2015

segmen : saya sayang blog saya


hari ni macam terpanggil nak buat segmen... segmen kali ni ayu buat simple maca biasa... hehehe..

jom kita baca syarat2nya...

1. macam biasa mana yg belum jadi follower ayu ...sudi2kan la jadi follower ayu yer...takde paksaan..
2. kalau nak like pages ayu pun di alu2kan..
3. buat tajuk " segmen: saya sayang blog saya "
4. macam biasa... letakkan banner diatas yer...simple je..hehee..nanti backlink kan ke entry ni yer..
5. dah siap...boleh hantar...hehehe....letakkan link entry kawan2 kat ruangan komen dibawah yer...

hehehe...simple je kan.....ayu buka segmen ni sebulan hingga 31/10/2015....hehehe....jam 10 malam

Jumaat, 23 Oktober 2015

Segmen Blogwalking YanieYusuf.com

klik banner dibawah ye kalau nak join..

http://www.yanieyusuf.com/2015/10/segmen-blogwalking-yanieyusufcom.html

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

disebalik takdir

setiap kali buka radio best fm... mesti akan ada lagu ni.. masa awal2 dengar ayu sampai terdiam menghayati lagu ni... sangat tersentuh hati bila dengar lagu ni... lagu ni menjadi satu aspirasi bagi ayu utk kuat...

Indah Ruhaila - Di Sebalik Takdir

Ku sangka nama kita tertulis dengan mekar
Daun seranting pohon takdir

Namun gugur akhirnya di halaman berbeza
Kemarau hadir menghirup cinta

Aku terlalu dahagakan kasihmu
Tidak mampu ku tanpamu

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa Kau menentu dia bukannya untukku
Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya di sebalik takdir

Mungkin kau tidak tahu
Ku taruhkan jiwaku
Sepenuh hati mencintai

Galau memendam raga
Berjurai air mata
Menghimpun sayu sanubari

Aku terlalu dahagakan kasihmu
Tidak mampu ku tanpamu

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa Kau menentu dia bukannya untukku
Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya di sebalik takdir
Di sebalik takdir

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa Kau menentu dia bukannya untukku
Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya di sebalik takdir
Hikmahnya di sebalik takdir
Hikmahnya di sebalik takdir

Lagu & Lirik: Edry Abdul Halim

Sabtu, 17 Oktober 2015

Sebenarnya ...

Sebenarnya apa yang kita kata ni tak benar
Sebenarnya apa yang kita buat ni tak benar
Sebenarnya apa yang kita lihat ni tak benar
Sebab ?
Sebenarnya apa yang kita kata ni semua pura-pura
Sebenarnya apa yang kita buat ni semua pura-pura
Sebenarnya apa yang kita lihat ni semua pura-pura
Untuk Apa ?
Sebenarnya untuk orang tau apa yang kita kata itu adalah kegembiraan
Sebenarnya untuk orang tau apa yang kita buat itu adalah keindahan
Sebenarnya untuk orang tau apa yang kita buat itu adalah kebahagiaan
Tapi !
Sebenarnya hakikat benar adalah hanya kita saja yang tau apa yang kita kata
Sebenarnya hakikat benar adalah hanya kita saja yang tau apa yang kita buat
Sebenarnya hakikat benar adalah hanya kita saja yang tau apa yang kita lihat
Itulah Rencah Kehidupan
Yang Bagaikan Sebuah Sketsa
Yang Berbicara Hanya Dengan Tawa
Sedangkan Di Balik Tabir Tirai Pentas Itu
Hanya Dia Sahaja Yang Tahu ...

Jumaat, 16 Oktober 2015

jangan bersedih

Seorang lelaki telah meninggalkan kekasihnya karena terlalu mengejar perempuan lain.

Perempuan ini tidak sedih,tidak menangis,tidak marah marah,dan tidak bertindak kasar malah membiarkan lelaki itu pergi.

Maka datanglah seorang teman menyapanya :
" kenapa kamu tidak sedih dan mengapa kamu biarkan saja dia pergi kepada perempuan lain ? "

Perempuan itu menjawab :
"Mengapa aku perlu bersedih ?
Aku hanya kehilangan seseorang yang tidak pernah mencintai diriku,sedangkan dia kehilangan orang yang benar-benar mencintainya.

Mungkin Allah dah tentukan jodohku dengan orang yang lebih baik daripada dia.
Dan buat apa aku memaksa orang yang sudah tidak mempunyai hati terhadap diriku.
Jika dia memang tercipta untukku dia akan kembali kepadaku.

Allah Maha Adil lagi Maha Mengetahui.

wahai hati

Wahai hati yang di tinggalkan CINTA.
CINTA dia untukmu mungkin sudah HILANG...

Tetapi CINTA ALLAH kepadamu melebihi cinta si dia...
Allah sedang melepaskanmu dari kepalsuan cinta si dia...

Dan sedang melepaskanmu dari cinta si dia yang melalaikan..
Ucapkanlah INNALILLAHI...atas kekecewaan itu.
Dan ALHAMDULILLAH atas RAHMAT yang pasti menjelma di balik KELUKAAN itu

Rabu, 14 Oktober 2015

jangan pernah merasa SENDIRI...ALLAH ada untukmu

Bismillahirrahmaanirrahiim..

Jangan pernah merasa 'sendiri' karena sesungguhnya Allah selalu bersamamu.DIA sedang mempersiapkan seseorang yang benar-benar tepat untukmu.

DIA hanya sedang mengawasi PERSIAPANmu dalam menunggu itu. Jika dirimu SEMAKIN BAIK, maka PASTILAH akan dikirimkan_NYA juga seseorang yang BAIK untukmu,, begitupun sebaliknya.
Kerana sesungguhnya kaulah yang sedang mengukir PASANGAN mu itu dalam dirimu. Jika semakin BAIK dan INDAH ukiranmu itu dalam dirimu. Maka akan semakin BAIK juga hasil yang akan kau dapatkan kelak.

Ingatlah...
Mungkin saat inipun ada banyak yang sama sepertimu, dalam KESENDIRIAN dan mengisi kesendirannya dengan terus memperbaiki diri, memantaskan diri sepertimu. Dan bisa jadi salah satu diantaranya adalah 'dia' yang tengah ALLAH persiapkan untukmu.

Jangan pernah berhenti... meskipun kesendirian itu kadang melelahkanmu. Jangan pernah mencoba mengisinya dengan seorang teman yang BELUM halal untukmu, meskipun kadang kau gelisah dan jenuh tanpa teman berbagi.

Ingatlah...
Semakin kuat kau melawan kesendirianmu, semakin baik kau memantaskan dirimu, semakin dekat juga ALLAH menuntun hatimu kepada pasangan tulang rusukmu.

Bersabarlah dalam IKHTIARmu... karena JANJI_NYA adalah sebuah KEPASTIAN_NYA.

Khamis, 8 Oktober 2015

senarai peserta segmen saya sayang blog saya

malam ni ayu nak senaraikan link blog kawan2 yg dah join segmen ayu ni.. kepada yg belum join klik banner dibawah ye... masih banyak masa lagi..joom kita tambah kenalan...

http://www.ayuinsyirah.my/2015/09/segmen-saya-sayang-blog-saya.html

senarai peserta segmen saya sayang blog saya

1. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/09/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
2. http://www.aimisyahirah.com/2015/09/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
3. http://mieya7882.blogspot.my/2015/09/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
4. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
5. http://fififizahresepi.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
6. http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
7. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
8. http://anakdenesor.blogspot.my/2015/10/saya-sayang-blog-saya.html
9. http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/10/saya-sayang-blog-saya.html
10. http://www.sheilainspire.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
11. http://pemilikcintahati.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
12. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
13. http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
14. http://misszyaroses.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
15. http://betapunyadunia.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
16. http://inspiritofdays.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-baya.html
17. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
18. http://umikasum.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
19. http://ainpunyeceritalah.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
20. http://jombercontest.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
21. http://anisarsyd.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
22. http://mummyrinazonebeauties.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
23. http://fiyaaa.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
24. http://jmbelog.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
25. http://madey09.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
26. http://faranina89.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
27. http://nonasani.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
28. http://mimirheem.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
29. http://www.yayacendana.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
30. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
31. http://eiraaikawa.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
32. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
33. http://bangundaritidoq.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
34. http://maizatulnadia.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
35. http://schasyahiera.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
36. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
37. http://nrhsnienaa.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
38. http://www.azhafizah.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
39. http://inibelogkyrah.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
40. http://misshainanis.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
41. http://ahlammiera.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
42. http://akutechikmolek.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
43. http://music-syasya95.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
44. http://syakillaazam.blogspot.sg/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
45. http://www.pokcikblogger.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
46. http://blogbihah.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
47. http://yuhaadie.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
48. http://www.nurfuzie.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
49. http://www.bondezaidalifah.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
50. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
51. http://draunagallery.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
52. http://theathra.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
53. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
54. http://www.sihatitunikmat.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
55. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
56. http://annalieyana.blogspot.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
57. http://fnorhidayah.blogspot.my/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
58. http://www.sayidahnapisah.com/2015/10/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
59. http://perducinta.blogspot.my/2015/10/segmensaya-sayang-blog-saya.html

terima kasih semua...

segmen jom tambah follower

http://jmbelog.blogspot.my/2015/09/segmen-jom-tambah-follower.html

jom join segmen ni..klik banner diatas ye

Selasa, 29 September 2015

hari ini tak sekolah

hehehehe.. yup hari ini ayu tak g sekolah... sekolah cuti...hehe.. semua sekolah satu johor cuti hari ni.. disebabkan jerebu.. jadinye ayu meneruskan tugas di rumah sahaja.. hehe.. ayu mcm nak buat segmen la.. nanti kawan2 jgn lupa join ye.. sebulan aku buka segmen tu..hehehe,, hope ramai la yg join...

cayoook..cayoook.. ayu nak memeriahkan lagi blog ayu ni.. rasanya lama sangat dah blog ini menyepi.. hehe

Ahad, 20 September 2015

seribu bintang..

suka lagu ni... tgk af tadi..peserta af yg bernama bila menyanyikan lagu ni dgn baik sekali.. menitis air mata ayu... lagu ni ayu tujukan pd dia yg pernah singgah dlm hati ayu..utk seketika cuma..tapi ia akan tersemat rapi menjadi satu kenangan terindah..

tq awak...

Lirik Seribu Bintang - Alleycats

Ingin kupergi jauh darimu
Agar kukenal erti rindu ini
Ingin aku menyelami jiwamu
Agar kukenal dirimu kasih

Korus
Ingin aku membenci dirimu
Tapi kebencian tiada padaku
Walau apa yang kau sangkakan
Aku tetap cinta padamu

Telah lama kuhidup melara
Telah kugagal dalam bercinta
Kini kau datang dengan seribu bintang
Bintang yang dulu sembunyi
Bintang yang tiada bererti

Kalau kau sudi menyentuhi hatiku
Aku kan selalu dekat padaku
Tapi jangan kau hanya cuba
Untuk mempermainkan cintaku

( ulang Korus )

Jangan permainkan cintaku

cuti sekolah...ayu kembali aktif di blog

hanya seminggu cuti sekolah kali ini.. 3 hari ayu bergelumang dengan anak murid ...hehehe menjaga mereka sepanjang perkhemahan hehhe.. syok sangat... selepas ini.. ayu akan kembali mengaktifkan semula blog ayu ini..hehe.. cayokkk..cayoookkk ayuinsyirah..

Jumaat, 11 September 2015

segmen : UPSR oh UPSR 2015

 

setiap tahun menjelang peperiksaan UPSR pasti ayu akan buat segmen ni..hehe..untuk menaikkan semangat..
kat atas ucapan ayu buat semua calon UPSR sekolah ayu dan semua calon satu Malaysia..

dengan ini ayu akan lancarkan segmen UPSR oh UPSR 2015... 


jom kita tgk syarat-syarat segmen ni..

1. buat entry bertajuk segmen : UPSR oh UPSR 2015

2. tampalkan kuat2 banner segmen UPSR diatas ni kedalam entry kawan2 dan backlink kan ke entry ni ye..

3. kawan-kawan hanya perlu membuat sedikit ucapan kepada semua calon UPSR 2015 dan ucapan kepada ayu juga tau..moga mudah urusan mengurus UPSR tahun ni..

4. dah siap....boleh la hantar....tampalkan url enty kawan2 ke ruangan komen di bawah yer...

segmen ni akan tamat pada : 11 SEPTEMBER 2015 jam 10 malam

Sabtu, 5 September 2015

senarai peserta segmen blogwalking hari kebangsaan 2015

alhamdulilah... selesai dan segmen blogwalking ayu... jom malam ninggu ni kita sama-sama blogwalking ke blog rakan - rakan semua yang sudi join segmen ayu ni.. selepas itu nanti...jgn lupa tau korang join lagi segmen ayu... hehehe.. sempena UPSR.. ade di entry diatas... sama2 beri sokongan kepada calon UPSR dan beri semangat kepada ayu untuk menguruskan calon UPSR di sekolah ayu..

senarai peserta segmen blogwalking Hari Kebangsaan 2015 bersama ayuinsyirah 

1. http://perducinta.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
2. http://unprivatediarytyping.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
3. http://nuraisyahsukor.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
4. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
5. http://ahmadsollehin.blogspot.com/2015/08/tajuknyer-segmen-blogwalking-hari.html
6. http://darihatimissmulan.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
7. http://pemilikcintahati.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
8. http://www.nurfuzie.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
9. http://www.azhafizah.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
10. http://merosnordn.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
11. http://officalmissyana.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
12. http://sovitamin.com/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015-bersama-ayuinsyirah/
13. http://nursyazwinas.blogspot.com/2015/08/blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html?m=1
14. http://theyanaonly.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
15. http://fififizahresepi.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
16. http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html?m=0
17. http://www.anggunjelitasihat2014.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
18. http://www.sayidahnapisah.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
19. http://www.efaothman.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
20. http://misszyaroses.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
21. http://www.mialiana.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
22. http://impianacikyaanie.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
23. http://www.aeinnamusa.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
24. http://starlavenderluna.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
25. http://www.aimisyahirah.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
26. http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-2015-bersama.html
27. http://betapunyadunia.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan.html
28. http://eda83.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
29. http://eiraaikawa.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
30. http://ilovebunga89.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
31. http://kupukupupurple.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
32. http://yangbaik.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
33. http://contengan-rasa.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
34. http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
35. http://www.cekgunorazimah.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
36. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
37. http://mardiahdiana.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
38. http://tintanienaannisa.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html
39. http://belogsheila.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015_4.html?m=1

terima kasih kepada semua...

Selasa, 1 September 2015

segmen blogwalking Hari Kebangsaan 2015 bersama ayuinsyirah


assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple SEMPENA bulan merdeka ini...
ayu harap ramai la kengkawan yg sudi join segmen ayu ni... hehehe... jooom ramai2 kita join... baca dibawah..

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe..kalau yang dah follow ..terima kasih banyak2...hehe
2. tajuknyer segmen blogwalking Hari Kebangsaan 2015 bersama ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

segmen ni tamat pada 5 september 2015 jam 5 petang

Sabtu, 29 Ogos 2015

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com




Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.



Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com

  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.

Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..



Isnin, 24 Ogos 2015

ayuinsyirah kembali

last update 18 julai... ni dah 24 ogos.. wah lebih sebulan ni blog ayu bersawang.. hehehe.. ni kene bersihkan semua sawang2 yang bermaharaja sebulan lebih... hari ini ayu akan cuba untuk memulakan semula mengupdate blog kesayangan ayu ni..

rating alexa blog ayu pun dah meningkat membesarkan bilangan rating...waaaa..waaaa..sedih... usaha kene lebih ni untuk mengecilkannya.. rating blog dalam Malaysia pun hilang dah... sedih berganda ganda ni.. hehee



cayoookkk ayu cayoook... update dan terus mengupdate...


Sabtu, 18 Julai 2015

segmen: Indahkan Ramadhan bersama Ayuinsyirah


ayu nak ucapkan SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA RAKAN2 BLOGGER..
hari ini ayu nak buat satu segmen untuk semua rakan-rakan blogger ayu... diharapkan kalian dapat la join ye... sama2 ayu.. kita indahkan ramadhan kita pada tahun ini.. indahkan ia dengan perbanyakkan ibadah dibulan ini..

jom kita tgk syarat segmen..

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat rakan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer segmen: Indahkan Ramadhan bersama Ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

  segmen ni berlangsung selama sebulan... hingga 18/7/2015 jam 10 malam

Jumaat, 26 Jun 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 26 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Khamis, 18 Jun 2015

Segmen Blogwalking Ramadhan bersama Misya

jom join segmen misya.. klik banner ye..



Khamis, 11 Jun 2015

Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN

  Assalamualaikum dan salam sejahtera

Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN

Pencarian bloglist bagi bulan Julai-Ogos 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 1 Jun 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.58 malam. Semua dijemput untuk sertai segmen mudah ini.

Syarat-syaratnya :

1. Follow blog CN, Add To Circle G+CikguNorazimah dan Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)

2. Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Julai-Ogos 2015 by CN"

3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :





Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Mei-Jun dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Julai 2015.

Selasa, 9 Jun 2015

istiqamah

Jika sekarang kamu sedang MEMPERBAIKI DIRI,
INSYA ALLAH JODOHMU juga sedang MEMPERBAIKI DIRINYA..

Dan jika sekarang kamu sedang MENJAGA HATI,
INSYA ALLAH JODOHMU juga sedang MENJAGA HATINYA..

ISTIQAMAHLAH dalam PERUBAHAN yg lebih baik..

Bukan untuk 'dia' tetapi untuk DIA..

Percaya pada TAKDIR ILLAHI, andai tiba masanya, kamu akan bertemu dengan JODOHMU juga..

Teruskan PERUBAHAN yang BAIK itu.

dahsyat..

sungguh dahsyatnya cintaku kepada kamuuuuu....

waaa... sangat suka lagu ni.. terjatuh cinta...seriusss sukaaa.. joom kita sama2 dengar lagu ni.. lirik kat bawah..

Aku cinta kamu
Lebih dari hatiku mampu
Pasti jiwa takkan bisa
Hidup tanpa hadirnya kamu

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu

Kita dua hati
Selamanya takkan terpisah
Kau dan aku punya cinta
Paling terindah di dunia

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu
Ohhh

Tiada yang bisa
Mengisi ruang di hati
Aku mohon jangan pergi
Jiwa ini perlu kamu
Ohh.. Wohooohh…
Tetap cinta selama-lamanya

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu
Ohhhh

Tiada yang bisa
Mengisi ruang di hati
Aku mohon jangan pergi
Jiwa ini perlu kamu


jom derma darah

 

jom reramai kita saling bantu membantu.. lama dah ayu tak derma darah.. last masa kt maktab dulu.. kene cari balik ni mana ayu simpan buku merah..

jika tidak mampu..

Jika tak mampu membuatnya tertawa setidaknya jangan membuatnya menangis..
Jika tak mampu membuatnya bahagia setidaknya jangan membuatnya semakin menderita.
Jika tak mampu memberinya jawapan setidaknya jangan memberinya harapan..
Jika tak mampu mempertahankan hubungan setidaknya jangan melahirkan permusuhan..
Jika tak mampu meringankannya setidaknya jangan membebaninya.
Jika tak mampu setia kepadanya setidaknya kamu bisa bicara dan jangan menduakannya di belakangnya.
Jika tak mampu membuat hatinya berbunga bunga setidaknya jangan membuat hatinya terluka.
Sadarilah bahwa dia juga punya hak untuk merasakan kebahagiaan...Aamiin
Renungan untukku ,untukmu dan untuk semua...

MANFAAT WUDHU SEBELUM TIDUR

"Barang siapa tidur di malam hari dalam keadaan suci (berwudhu) maka Malaikat akan tetap mengikuti,lalu ketika ia bangun niscaya Malaikat itu akan berucap 'Ya ALLAH ampunilah hamba-Mu si fulan,karna ia tidur di malam hari dalam keadaan suci." (HR. Ibnu Hibban dari Ibnu Umar r.a)
Hal ini juga ditulis dalam kitab tanqin al-qand al-hatsis karangan syekh muhammad bin umar an-nawawi al-mantany. Dari umar bin harist bahwa Nabi bersabda : "Barang siapa tidur dalam keadaan berwudhu,maka apabila mati disaat tidur maka matinya dalam keadaan syahid disisi ALLAH SWT,maksudnya orang yg berwudhu sebelum tidur akan memperoleh posisi yang tinggi disisi ALLAH SWT."
SubhanALLAH...
"Semoga ALLAH bimbing kita dalam iman dan takwa,dan senantiasa menjaga wudhu kita,mudah-mudahan kita memperoleh derajat tertinggi di sisi-Nya.Aamiinn.

bahagiaku kerana..

Bahagiaku bukan kerana memiliki segalanya,
Tapi kerana bersyukur dengan apa yang ada…

Bahagiaku bukan kerana emas permata,
Tapi kerana punya cinta dan kasih sayang yang Terjaga…

Bahagiaku bukan kerana aku sempurna,
Tapi kerana aku belajar menjadi yang Terbaik apa yang aku bisa…

Sungguh kita tak kan merasa bahagia hingga mampu menikmati, mensyukuri, menghargai dan menjaga segala kurnia-NYA…

Ya Allah… atas rasa syukur ini kurniakanlah kami kebahagiaan untuk selamanya di dunia & akhirat...

Aamiin Ya Rabbal'Aalamiin..

mungkin..

Mungkin, yang pergi dengan kenangan indah itu CINTA
Namun yang datang dengan komitmen itu JODOH

Mungkin, yang menggelisahkan hati itu BERHARAP
Namun yang mententeramkan hati itu YAKIN

Mungkin, yang tak bisa dilupakan itu MASA LALU
Namun yang bisa kita ubah itu HARI INI

Mungkin, yang menyesakkan dada itu CEMBURU
Namun yang melegakan dada itu IKHLAS

Memang berat untuk melupakan dirinya,
yang pernah memberikan warna dalam hidup
yang pernah memercikkan noktah cinta dalam hati

Namun, waktu yang akan menjawab..
Siapa belahan jiwa sebenarnya yang Dia anugerahkan
Untuk menjadi tempat yang halal untuk menambatkan hati juga
mengekspresikan segala warna cinta.

Semua akan indah pada waktunya sesuai rencanaNya ..aamiin
bersabarlah Sahabatku...
bersabarlah wahai hatiku...

INDAHNYA PENANTIAN

• Jika dirimu sekarang sedang menunggu seseorang untuk menjalani kehidupan menuju redhaNya, maka bersabarlah...

• Demi ALLAH, dia tidak datang Kerana kecantikan dan ketampanan, kepintaran ataupun kekayaan..
Tetapi ALLAH lah yang menggerakkan HATI.. hatimu dan hatinya.. 


• Simpanlah segala bentuk ungkapan CINTA dan kunci ''hatimu'', ALLAH akan menjawabnya dengan lebih indah di saat yang TEPAT..

• Yakinlah padaNya.. InsyaALLAH..

Isnin, 8 Jun 2015

SEGMEN : blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah


assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple...hehhe.... ayu harap ramai la kengkawan yg sudi joint segmen ayu ni... hehehe...

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN : blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..sebulan tau... HINGGA  8/6/2015 jam 10.00 malam

Isnin, 1 Jun 2015

senarai peserta segmen blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah

kepada kawan2 yang belom join masih ada masa lagi.. klik banner di bawah ye..

http://www.ayuinsyirah.my/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html

senarai peserta segmen blogwalking sebelum ramadhan bersama ayuinsyirah

1. http://cxopportunities.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html?m=1
2. http://mineko-ira.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
3. http://fiqadira.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
4. http://www.mialiana.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
5. http://farizadarwish.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
6. http://tomodachilavendra.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
7. http://yangbaik.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
8. http://www.azhafizah.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama-ayuinsyirah.html
9. http://citfarah.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
10. http://mrsyatie.blogspot.com/2015/05/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
11. http://ceritaejoy.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama-ayuinsyirah.html
12. http://jmbelog.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
13. http://www.mamaniza.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
14. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
15. hanamichiaten.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
16. http://dramapicisan.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
17. http://popheart-tihaazmi.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
18. http://www.aimisyahirah.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
19. http://sya-syasweet.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
20. http://www.nuhahayati.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama-ayuinsyirah.html
21. http://ayusihatanggun.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
22. http://momentlyndz.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan-by.html
23. http://www.cekgunorazimah.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
24. http://azizielias.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
25. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
26. http://umikasum.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
27. http://izzatikhashim.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
28. http://ceceritacintamichi.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
29. http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
30. http://hafkhhry.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
31. http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
32. http://www.cikguzamrud.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
33. http://iamshawal.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
34. http://macammacamcite.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
35. http://inilamanblogsayalah.blogspot.com/2015/05/saya-sertaisegmenblogwalking-sebelum.html
36. http://mimirheem.blogspot.com/2015/05/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
37. http://yanishak.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
38. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
39. http://shuhaidakabdy.blogspot.com/2015/05/segmenblogwalking-sebelum-ramadhan.html
40. http://seindahcerita.blogspot.com/2015/05/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
41. http://officalmissyana.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
42. http://tetamu89.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama-ayuinsyirah.html
43. http://jarikecilmenaip.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
44. http://projekabc.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
45. http://riverstonegirl.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
46. http://mammadanish.blogspot.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
47. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
48. http://mieysafie.blogspot.com/2015/05/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
49. http://www.syuhadasalleh.my/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
50. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
51. http://stnrsyfh.blogspot.com/2015/06/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
52. http://emiamirah.blogspot.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
53. http://koleksisainspercuma.blogspot.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
54. http://nikalani88.blogspot.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
55. http://www.zukidin.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
56. http://www.papaglamz.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
57. http://www.miazain.com/2015/06/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
58. http://theathra.blogspot.com/2015/06/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html
59. http://syazrim.blogspot.com/2015/06/blogwalking-sebelum-ramadhan-bersama.html

terima kasih kepada semua kerana sudi join.. nanti bulan ramadhan ayu buat segmen blogwalking sebelum raya pulak ye... 

pengomen tegar bulan MEI 2015

hari ni dah masuk bulan jun.. kejap je lagi puasa dah... disebabkan ayu tengah cuti sekolah ni so memang masa ayu penuhkan dengan bermanja dengan blog..

jadinyeee... hari ni gak ayu nak senaraikan pengomen tegar bulan MEI..hehe.. jom kita tengok..


Senarai pengomen tegar bulan MEI 2015

Jumaat, 22 Mei 2015

pengomen tegar bulan APRIL 2015

haaaaaa.... tengok .. betapa sibuknye ayu bulan ni.. sibuk dengan peperiksaan tengah tahun.. sibuk ngan hari guru.. now.. baru boleh bernafas tenang sikit..

dan.. baru nilah buka blog.. laaa. rupenye belom buat entry pengomen tegar bulan lepas.. jom kita tgk siapakah mereka..


SENARAI PENGOMEN TEGAR BULAN APRIL 2015

pesanan untuk diriku sendiri..

Duhai Gadis...
Maukah ku beritahukan padamu bagaimana mencintai dengan indah?
Inginkah ku bisikkan bagaimana mencintai dengan syahdu..

Maka dengarlah..
Saat ku jatuh cinta..
Tak akan ku berucap..
Tak akan ku berkata..
Namun ku hanya akan diam..

Saat ku mencintai...
Takkan pernah ku menyatakan.
Tak akan ku menggoreskan..
Yang ku lakukan hanyalah diam..

Dalam diam..
Tak perlu kau lari, tak perlu kau hindari.
Namun juga, jangan kau sikapi dgn berlebihan.
Jangan kau umbar rasamu.
Jangan kau tumpahkan segala sukamu..

Duhai Gadis
Cobalah merenung sejenak dan fikirkan dgn tenang..
Kita percaya takdir bukan?
Kita tahu dengan sangat jelas...
Dia, Allah telah mengatur segalanya dengan begitu rapinya?
Jadi, apa yang kau risaukan?
Biarkan Allah yg mengaturnya,
Dan yakinlah di tangan-Nya semua akan baik-baik saja..

Cobalah renungkan...
Dia yang kau cinta, belum tentu atau mungkin tak akan pernah menjadi milikmu..

Dia yang kau puja, yang kau ingat saat siang dan yang kau tangisi ketika malam,

Akankah dia yang telah Allah takdirkan denganmu?

Duhai GADIS...

kita tak tahu dan tak akan pernah tahu..

Hingga saatnya tiba..
Maka, ku ingatkan padamu,

Tidakkah kau malu jika semua rasa telah kau umbar...

Namun ternyata kelak bukan kau yg dia pilih untuk mendampingi hidupnya?

Duhai Gadis....

Yang kau butuhkan hanya waktu, sabar dan percaya..
Maka, peganglah kendali hatimu,
Lalu..Arahkan pd Nya..

Dan cintailah dalam diam..
Dalam hening..

Itu jauh lebih indah..
dan Jauh lebih suci....

Jumaat, 8 Mei 2015

SEGMEN MENJELANG RAMADHAN 2015

http://blogsayayayacendana.blogspot.com/2015/05/segmen-menjelang-ramadhan-2015.html

klik banner diatas kalau nak join

Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah

http://wanhanisahwanmat.blogspot.com/2015/04/jom-follow-blog-nisa-segmen-blogwalking.html 

klik banner kalau nak join

Segmen Blowalking Cuti Semestar By Parihh

Segmen Blowalking Cuti Semestar By Parihh

klik banner kalau nak join ye

BLOGWALKING SEGMENT BY JULIAJAMALUDIN.BLOGSPOT.COM'

http://juliajamaludin.blogspot.com/2015/05/blogwalking-segment-by.html

kalau nak join klik banner di atas ye

Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valiant

http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/04/segmen-jom-blogwalking-by-syahirah.html 

klik banner kalau nak join ye

SEGMEN JOM CATWALK BERSAMA PAPAGLAMZ

Catwalk_Next_Top_Model

klik banner diatas kalau nak join ye..

agar-agar mangga

Tadi oreo ni mangga pulak..hehehe.. Cara nya sama jer cuma ni potongkan buah mangga masukan dlm acuan..

Agar2 tu larutkan dengan 5 cawan air dan gula 5 sudu takmo manis2.  Pastu masukkan pula secawan susu cair..

Selepas itu masukkan dlm acuan.. Ayu tmbh letak jeli sumi..hehehe


agar-agar oreo

Terajin pulak hari ni.. Hehe. Tgk ade 5 keping biskut oreo kt dapur.. So maka inilah yang terhasil... Agar-agar oreo..

Bahannye senang jer.. Agar2 tali tu rendam kejap pastu didihkan dgn 3 cawan air.. Bila dh larut.. Masukkan gula pasir. Ayu letak dlm 4 sudu penuh.. Takmo manis2. Pastu masukn secawan susu cair.. Bila dh didih.. Bagi kepada 2 bahagian.. Satu yg asal dn satu lagi letak 2 sudu milo...

Dlm acuan taburkan biskut oreo yg dh dipatahkan. Pastu masukkan acuan yg asal .. Biar ia beku.. Bila dh beku.. Amik garfu carik2kan sikit atas agar2 tu.. Baru masukkan acuan milo td.. Biarkan beku. Dan nanti bila dh sejuk boleh makan.


Khamis, 30 April 2015

segmen: saya sayang blog saya


om kita baca syarat2nya...
1. macam biasa mana yg belum jadi follower ayu ...sudi2kan la jadi follower ayu yer...takde paksaan..
2. kalau nak like pages ayu pun di alu2kan..
3. buat tajuk " segmen: saya sayang blog saya "
4. macam biasa... letakkan banner diatas yer...simple je..hehee..nanti backlink kan ke entry ni yer..
5. dah siap...boleh hantar...hehehe....letakkan link entry kawan2 kat ruangan komen dibawah yer...

hehehe...simple je kan.....ayu buka segmen ni hingga 30/4/2015....hehehe....jam 10 malam

SENARAI PESERTA.

1. http://eatmakeread.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
2. http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
3. http://thetroublemakersdiary.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
4. http://akutechikmolek.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
5. http://akukidaldanbujang.blogspot.com/2015/04/slug-segmen-saya-sayang-blog-saya.html
6. http://www.cikgufarha.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
7. http://jmbelog.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
8. http://fiqadira.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
9. http://kampung-kameq.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
10. http://huhahuhajerr.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
11. http://umikasum.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
12. http://mrsyatie.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
13. http://thesoutheastasiangirl.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
14. http://cikcandysour.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
15. http://memburucintamu.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
16. http://kieyrah97.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
17. http://mimirheem.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
18. http://www.mialiana.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
19. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
20. http://carismerahloveisyou.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html?m=1
21. http://yangbaik.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
22. http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
23. http://dieyana78.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
24. http://www.jiakreatifelt.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html
25. http://gadgetsaksesoridanclothes.blogspot.com/2015/04/segmen-saya-sayang-blog-saya.html

Isnin, 20 April 2015

AMALAN BULAN REJAB

Bulan Rejab merupakan bulan ketujuh mengikut kalendar Hijrah dan termasuk dalam salah satu daripada 4 bulan haram dalam kalendar Islam. Bulan-bulan haram ini merupakan antara bulan-bulan mulia dalam Islam. Antara catatan sejarah penting yang berlaku pada bulan ini adalah peristiwa Isra’ dan Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab.

Rejab juga merupakan bulan Istighfar. Kita digalakkan untuk memperbanyakkan memohon keampunan daripada Allah subhanahu wa ta'ala.

Hanya tinggal 2 bulan sahaja lagi sebelum kita memasuki bulan Ramadhan. Agak-agak sempat tak kita bertemu Ramadhan pada kali ini?

Para sahabat sejak 6 bulan sebelum Ramadhan lagi sudah sibuk berbicara dan mempersiapkan diri untuk menyambut kedatangan bulan yang mulia ini. Bagaimana pula dengan kita?

InsyaAllah. Mulai dari saat ini, niatkan dalam diri masing-masing bahawa kita hendak mempersiapkan diri kita untuk bertemu Ramadhan. Moga-moga sekiranya kita tidak dapat bertemua Ramadhan pada kali ini, Allah memberi pahala atas segala niat kita.

Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 April 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Jumaat, 17 April 2015

sahabat selamanya

Semoga ukhwah persahabatan kami akan berkekalan hingga ke syurga.. Walaupun dah berlainan sekolah tapi kenangan kami pernah bersama2 berkerjaya di sekolah yg sama akan tetap dlm ingatan..


Ahad, 12 April 2015

Reset Minda Guru - Prof Muhaya

1. Guru ialah orang memberi ilmu. Seorang guru mudah masuk syurga dan mudah juga masuk neraka.

2. Jika guru fokus apa yang dapat dalam kerjaya guru, guru tidak akan bersemangat.

3. Jadikan diri kita Hamba Allah yang taat dahulu, nescaya kemegahan dunia & penghargaan manusia akan datang sendiri.

4. Niatlah menjadi guru kerana Allah, tujuan hidup, mencari redha Allah dan ladang pahala.

5. Guru perlu mengubah minda dengan menjadikan KPI Allah SWT ( Aqidah + Ibadah + Akhlak) menjadi tujuan utama dalam proses pembelajaran, bukannya KPI manusiawi dan duniawi.

6. Jangan jadi guru yang malang, memaksa murid cemerlang dalam peperiksaan untuk mengejar status & populariti diri.

7. Jangan jadi guru yang sentiasa mencari kesilapan muridnya, carilah potensi, kebaikan dan kehebatannya.

8. Bukan guru disiplin tetapi guru kasih sayang. Fikir setiap perkara atau tindakan yang dilakukan akan kebaikanya. Jika perlu marah kanak-kanak atau murid marahlah kerana sikapnya bukan dirinya sebagai insan.

9. Guru tolong sayang anak murid seperti anak-anaknya.

10. Mengajar bukan untuk menunjuk pandai tetapi dengan niat memberi manfaat.

11. Jangan rasakan diri kita lebih baik daripada orang lain kerana ia tanda awal kejatuhan diri kita.

12. Jangan selalu mengherdik. Orang yang cepat marah harga dirinya rendah.

13. Orang yang selalu beri manfaat, masalahnya akan berkurangan. Orang yang bermasalah banyak masalah.

14. Ilmu bukan milik kita, semua ilmu milik Allah SWT: Usah berbangga atau riak dengan ilmu yang ada.

15. Lihatlah anak murid sebagai individu yang tiada batasan kebolehan dan berpotensi besar.

16. Jadilah manusia hebat yang mengubah persekitaran dan manusia di sekelilingnya.

17. Jangan jadi manusia yang menghancurkan hidup anak murid dengan mencerca dan mengutuk kelemahan murid.

Jumaat, 10 April 2015

HATI PEREMPUAN

ayu dah terjatuh hati dengan drama ini... yup... hati perempuan ni sukar utk dimengertikan...

MEMAHAMI HATIMU LEBIH SUKAR DARIPADA MEMILIKINYA...



lagu hazama menjadi lagu tema dalam cite ni.. best lagu nye... joom kita dengar.. SAMPAI MATI

 

selain tu.. ada lagu lain tau... jom dengar.. lagu bertajuk BUNGA DHIA


alhamdulilah

istiqamah

AKU MAU BERUBAH BAIK

ayu share dari fb heliza helmi.. semoga kita berubah menjadi lebih baik hari demi hari..

Tanamkan dalam dirimu sekarang, dan berubahlah menjadi baik sekarang. Jangan ditunggu.
Inti hijrah kepada Allah ialah dengan meninggalkan apa yang dibenci Allah menuju apa yang dicintai-Nya.
Hijrah ini meliputi ‘dari’ dan‘menuju’.


Dari kecintaan kepada selain Allah menuju kecintaan kepada-Nya.
Dari peribadahan kepada selain-Nya menuju peribadahan kepada-Nya,
Dari takut kepada selain Allah menuju takut kepada-Nya.
Dari berharap kepada selain Allah menuju berharap kepada-Nya.
Dari tawakal kepada selain Allah menuju tawakal kepada-Nya.
Dari berdo’a kepada selain Allah menuju berdo’a kepada-Nya.
Dari tunduk kepada selain Allah menuju tunduk kepada-Nya.

Tak usah fikir apa orang kata,berubah saja.
Jika dia temanmu maka ia pasti mendukungmu, jika ia bukan temanmu ia akan meninggalkanmu.
Pilihan berubah menjadi baik kerana Allah dan Rasul-Nya itulah satu-satunya pilihan, kerana itulah tempat kita kembali.
Dan seorang muslim yang menginginkan kecintaan Allah dan Rasul-Nya maka ia tidak ragu-ragu bahkan merasa mantap meninggalkan segala perkara yang melalaikan dirinya dari mengingatkan Allah.
Siapapun kamu dimasa lalu, bukan bererti kita tidak berhak untuk menjadi Muslim/Muslimah yang baik.
Semoga manfa'at buat diriku dan semua. In sha Allah

dan bunga pun berguguran



bunga sakuraaaa... di sekolah ayu... feeeling mcm kat korea gituuu.. kekeke.. ni ayu amik gmbo minggu lepas.. minggu ni.. bunganya telah gugur...