Isnin, 31 Mac 2014

13 kata “JANGAN MENUNGGU” yg perlu dihindari

1. Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu akan bahagia.

2. Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu semakin kaya.

3. Jangan menunggu termotivasi baru bergerak, tapi bergeraklah, maka kamu akan termotivasi.

4. Jangan menunggu dipedulikan orang baru kamu peduli, tapi pedulilah dengan orang lain! Maka kamu akan dipedulikan ….

5. Jangan menunggu orang memahami kamu. baru kamu memahami dia, t√Ępi fahamilah orang itu, maka orang itu akan faham dengan kamu.

6. Jangan menunggu terinspirasi baru menulis.tapi menulislah, maka inspirasi akan hadir dalam tulisanmu.

7. Jangan menunggu projek, baru bekerja, tapi bekerjalah, maka projek akan menunggumu.

8. Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai, maka kamu akan dicintai.

9. Jangan menunggu banyak wang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah bukan sekadar wang yang datang tapi juga rezeki yang lainnya.

10. Jangan menunggu contoh baru bergerak mengikuti, tapi bergeraklah ke arah kebaikan, maka kamu akan menjadi contoh yang akan diikuti.

11. Jangan menunggu berjaya baru bersyukur tapi bersyukurlah, maka insha Allah kita akan berjaya.

12. Jangan menunggu boleh, baru melakukan, tapi lakukanlah! Maka kamu pasti boleh!

13. Jangan menunggu waktu luang tuk membaca Al-qur'an,
Tapi luangkan waktu tuk membaca Al-qur'an,

nukilan khas buatmu...MH370

Akhirnya
Tiada pasti
Kau hanya dianggap ternoktah disitu
Tanpa dapat dilihat
Zahirnya jasadmu
Yang ada hanya serpihan-serpihan
Yang bagiku mungkin ia atau tidak
Ya ! Allah
Berat sungguh dugaan Mu
Kau hilangkan dia dari kaca mata ini
Kau hilangkan dia berhari lamanya
Kau hilangkan dia tanpa dapat menjawab soalan-soalan
Siapa
Apa
Di mana
Bila
Bagaimana
Dan yang terhenti kini
Kehilangan itu berakhir di Lautan Hindi
Ya ! Allah
Entah mengapa gerak hati ini sering mengatakan pasti
Pasti dalam penantian
Penantian yang tidak akan pernah jemu
Ya ! Allah Kau Yang Maha Tahu
Sesungguhnya Engkaulah yang mengerti
Erti sebuah kehilangan yang sebenar



NUKILAN KHAS BUAT MH370.. hasil karya tepung pelita.. kakak sepupu ayu...

doa untuk kalian..

KETIKA CINTA TAK BERJODOH

Sakit memang, ketika kita berharap seseorang
menemani hidup kita, akan tetapi taqdir berkata
lain, hanya membuat rasa sakit dan pedih..
Akan tetapi percayalah, hal itu sesuatu yang
terbaik dari ALLAH Subhanahu Wata'ala..
Karena sudah jelas, segala kehidupan, pilihan,
hakikat nya di tentukan oleh ALLAH Subhanahu
Wata'ala..
Jangan pernah menangis akibat orang yang kita
harapkan tak bisa selama nya bersama kita..
Namun menangis lah saat kita lupa pada ALLAH
Subhanahu Wata'ala..
Segala perih di hati akan hilang pada waktu nya,
dan pasti akan menimbulkan keindahan kelak..
❥ Percaya lah pada kebesaran NYA..
Bahwa DIA tau mana yang terbaik untuk
hamba2 NYA, mana yang terbaik untuk makhluk2
NYA..
❥ Jangan pernah anggap putus cinta dan tak bisa
dengan yang kita harapkan sebagai hukuman atau
ALLAH jahat..
❥ Percaya lah, ada Rahasia dibalik Rahasia..
❥ Di balik semua peristiwa pasti ada hikmah nya..
Ya ALLAH..

Segmen Mencari Bloglist by Eppy Ismail

joooom ramai2 kita join segmen ni... klik banner dibawah ye..

http://eppy25.blogspot.com/2014/03/segmen-mencari-bloglist-by-eppy-ismail.html

Ahad, 30 Mac 2014

selamat kembali ke sekolah

ayu dah mula sekolah tadi... hehee... kepada kawan2 pendidik... selamat kembali ke sekolah ye...

 

jangan riak..jangan sombong

segmen: blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah


assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple...hehhe.... ayu harap ramai la kengkawan yg sudi joint segmen ayu ni... hehehe...memandangkan esok dah mula cuti sekolah...cuti pertengahan penggal pertama... jooom ramai2 kita join... baca dibawah..

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer segmen : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..hingga hari AHAD 30/3/2014 jam 10.00 malam

FAKTA TENTANG ORG JOHOR

1) Orang Johor membahasakan dirinya 'orang'.
Contohnya : "Orang nak pergi makan." walaupun nama sebenarnya Aminah atau dll.

2) Huruf 'R' seperti silent untuk orang johor jika huruf R dibelakang kerana orang johor takkan sebut JOHOR tapi akan sebut JOHO. Bukan MUAR tapi MUO.

3) Orang johor jugak akan menukarkan perkataan yang akhirnya 'AR' dengan 'O' contoh : Saya rasa nak aje TAMPOR awak

4) Perkataan 'Seh'. Korang yang orang Johor sudah pastinya akan selalu menyebut perkataan 'Seh' disetiap perkataan yang menarik minat. Lagi-lagi bila berada semakin ke Selatan iaitu sempadan Singapura dan Johor.
Contohnya, 'Gempak gila seh!'. Ayat yang melambangkan keterujaan ataupun sesuatu yang menarik minat. Haha.


Dekat Fb note tuh tulis perkataan 'Ekk'. 'Ekk' nie pun biasa lah digunakan oleh Johorean.
Contohnya, 'Nak buat macam mana ek? hehe..

ais krim malaysia

Balik sekolah tadi. .. panas sangat.... sempat ni singgah kedai runcit depan sekolah... beli ais krim malaysia... hehehe.. tgk anak murid makan mcm sedap je panas2 ni... hehehe... sekali beli rm1 dapat lima batang ais krim... waaa... syoook tu... terimbau kembali zaman kanak-kanak... hehe..


Kenape ade empat jer??? Hehehe... satu lagi ayu tgh makan masa amik gmbo ni. sedap sgt..ais krim asam manis... hehe.. ada lagi simpan kat peti.. esok balik sekolah makan lagi..hehe.

Jumaat, 28 Mac 2014

SAYANG

projek memikat suami

Dah ada suami ker??? Hahaha... soalan cepu emas utk ayu.... dan pastinya jawapannyer ialah... takde lagiiii..hehe..

tapikan serius... ayu suka sangat tgk dramanya di tv.. pelakon nye pun best.. lakonan bersahaja emma maembong...hehe

skrg..ayu nak mula baca novelnyer... nanti kalau ayu dh abis baca.. ayu akan buat review ye...hehe


mee bandung muar

Hehhee...arini serius...terlebih rajiiin... hehe.. arini utk mknan tengahari ayu buat mee bandung muar. .hehe.. minggu lepas ayu dan keluarga balik kampung di muar.. so ayu sempat membeli pes utk mee bandung dan pes utk mee rebus.. hehe..

hari ni ayu try buat pertama kalinye buat mee bandung... senang je sbb rempahnya ada dah..hehee...


cubaan pertama kuih tako

Hehee...pagi lagi ayu dh google kuih tepung pelita... dan baru lah ayu tau rupanya ada beza kuih tako ngan tepung pelita... kalau tepung pelita buatnya guna tepung beras dan guna daun pisang utk membuat bekasnya.. tapi kuih tako ianya pakai tepung hoen kwe dan guna daun pandan untuk membuat bekasnya..

jadinye... ayu try dulu buat kuih tako..hehee dan ini lah hasilnya..

Khamis, 27 Mac 2014

IBU ADALAH PEMBOHONG

INILAH FAKTA KEBOHONGAN DARI SEORANG IBU, YG WAJIB KITA DIKETAHUI :

1. Saat makan, jika makanan kurang, Ibu akan memberikan makanan itu kepada anaknya dan berkata, "Engkau makanlah, ibu tak lapar."
2. Waktu makan, Ibu akan selalu menyisihkan ikan dan daging untuk anaknya dan berkata, "ibu tidak suka daging, makanlah, nak.."
3. Tengah malam saat dia sedang menjaga anaknya yg sakit, Ia berkata, "Istirehatlah nak, tidurlah...... ibu masih belum mengantuk.."
4. Saat anak sudah tamat sekolah, bekerja, mengirimkan duit untuk ibu. Ia berkata, "Simpanlah duit tu untuk keperluanmu nak, ibu masih ada duit."
5. Saat anak sudah berjaya, menjemput ibunya untuk tinggal di rumah besar, Ia lantas berkata, "Rumah tua kita tak ada siapa nak jaga, ibu seronok tinggal di sini....ibu tak biasa tinggal di sana."
6. Saat menjelang tua, ibu sakit kuat, anaknya akan menangis, tetapi ibu masih bisa tersenyum sambil berkata, "Janganlah menangis, ibu tidak apa-apa, cuma sakit sikit aja"
Ini adalah kebohongan terakhir yg dibuat ibu. Tidak peduli seberapa kaya kita, seberapa dewasanya kita, ibu selalu menganggap kita anak kecilnya, risaunya ibu teramat sangat tentang diri kita, tetapi beliau tidak mahu anaknya untuk risaukan tentang dirinya.
Semoga semua anak di dunia ini, dapat menghargai setiap kebohongan seorang ibu...!! karena beliaulah malaikat nyata yg dikirim oleh ALLAH untuk menjaga kita..
terima kasih IBU....semoga ALLAH membalas segala pengorbanan IBU kepada kami dengan SYURGA yang abadi.

pengat warna warni

Hehehehe... ayu baru siap buat pengat niii...hehehe.. pengat nye ayu namakan pengat warna-warni... hehehe.. sebab mcm2 warna ada... warna oren...merah..kuning...kelabu...hehehe.. semuanya dari warna asal bagi.. labu... keledek.. keladi... dan tepung caca yg aku buat sendiri...hehe ayu warna kan merah...


JIKA AKU BUKAN TULANG RUSUKNYA

Ya Allah..
Jika aku bukanlah bagian dari tulang rusuknya.
Maka jangan biarkan aku merindukan kehadirannya.
Jangan biarkan aku labuhkan rasa ini pada hatinya.
Kikislah pesonanya dari pelupuk mata.
Jauhkan dia dari ingatanku.
Hapuskanlah dia dari bayanganku.
Agar aku bisa ikhlas menerima keputusan-Mu.
Wahai pemilik tulang rusukku..
Aku akan selalu setia menantimu.
Menjaga hati dan kehormatanku.
Demi ketundukanku kepada Rabb kita.
Wahai calon nahkoda kapalku…
Mari kita hiasi hati kita dgn cahaya iman.
Dalam diamku sengaja tak menampakkn diri.
Agar engkau bisa menemukanku dalam sujud malammu.
Aku tak akan banyak bicara.
Karena aku takut ketika aku menyapa.
Engkau akan terpesona dengan apa yang kuucap.
Aku menunduk malu.
Tak berani menatap mata binar yang engkau miliki.
Karena aku takut dapat menggoyahkan imanku.
Ya Rabb..
Kabulkanlah doa kami

 

Rabu, 26 Mac 2014

misi alexa ayuinsyirah

mulai hari ni... ayu akan mula utk bercerita berkenaan ngan rating blog ayu di alexa... hehehe... segan la nak share.. tapi...kene share juga..hehe..

kalau kawan2 nak check rating blog kawan2 boleh klik link dibawah ye..

http://www.alexa.com/siteinfo

nanti akan keluar camni.. so nanti kawan2 masukkan link blog kawan2 ye..



macam ayu... ayu letak link blog ayu..hehe...






dan...ini lah hasilnya....waaa... masih banyak nombornye tu...hehe..



tapi kan... tak sangka la... blog ayu ade juga dalam rating di indonesia...negara jiran kita..