Jumaat, 12 Disember 2014

first time makan...

Kenduri di kedah sangat lain dari yang lain... Tiada nasi minyak..nasi beriani.. Disana mereka masak masakan kampung.. Sangat bersemangat ayu nak makan sebab lauk utama mereka ialah umbut batang pisang dan batang keladi... Daging yang dimasak gulai kawah dengan umbut batang pisang adalah daging lembu segar.. Pagi itu juga mereka sembelih lembu... Aktiviti rewang juga sangat luar biasa.. Suka sangat ayu tgk keakraban mereka sekampung... Gambar dibawah ayu amik gambar apa yang ayu makan di kenduri kawin sepupu ayu itu..


8 ulasan:

  1. Kat kedah nak jumpa menu macam nih sebelah kampung2 atau agak dalam skit kawasannya.. kat pekan2 susah dah nak jumpa menu sebegini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu... kalau belah pekan jarang ada dh... area kampung pendalaman ja ada

      Padam
  2. First time gi kenduri kat baling.. ingat kan gulai daging.. cedok.. makan... ehhh!! apa daging ni raa lain sangat... haha... umbut pisang rupanya... tak kena dengan tekak.. so lepas u memang beware dengan gulai time kenduri especially belah kedah...

    BalasPadam
  3. masa kenduri saya pegi dua dua mingu lepas..ada ja gulai kawah batang pisang... naai minyak still ada lagi

    BalasPadam
  4. kenduri area utara klau ada gulai daging batang pisang memang berselera la mkn tambah g mkn ngan nasik putih..

    BalasPadam
  5. kat mana2 tempat sekarang dah ramai dah orang tak buat nasik minyak... tambah2 belah kampung... lagipun orang ramai dah naik bosan asek nasik minyak... cuma tak jumpa lagi orang buat beef stik untuk kenduri kawen.. hahaha

    BalasPadam
  6. Uuh.. nyum2.. sedap ni.. gulp ~

    BalasPadam