Sabtu, 31 Ogos 2013

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

salam semua.... petang ni ayu ada free sikit tu yg mcm nak buat satu segmen blogwalking simple la...sempena nak merdeka ni...baca kat bawah ye...cara nak join segmen ni..

kawan2 hanya letakkan gambar banner dibawah ni ke ruangan entry kawan2 dan jgn lupa tau backlink kan ke entry ni... ajak sekali ramai2 kawan2 blogger lain utk join... kemudian ayu nak kawan2 letak sekali negeri kelahiran kawan2...hehehe... negeri kelahiran ayu...semestinya negeri di selatan....JOHOR DARUL TAKZIM... itu saja...akhir sekali... mcm biasa.. copy dan pastekan link url entry kawan2 ke ruangan komen dibawah...terima kasih kawan2...

segmen ni ....dibuka hingga jam 10 malam 31 OGOS 2013...

senarai rakan2 blogger dah ada... kelik sini....MERDEKA...

SEGMEN MERDEKARAYA by Syira Lokman

jooom sama2 kita join segmen ni.....kelik banner di bawah ye kalau nak join..

raya tahun ni meriah mcm tahun2 sudah....tahun ni ayu tak balik beraya di kampung...hanya beraya dirumah bersama mak..abg...dan adik... saudara mara yg lain pula yang beraya dirumah kami...cuti raya tahun ni panjang sikit...2 minggu sbb campur sekali dgn cuti pertghan semester ke2... bestnyer..anak murid beraya sakan..cikgu pooon beraya sakan juga..

merdeka.... hehehe..cuti hanya hujung minggu jer... sambut merdeka di rumah saja... ayu baru abis puasa 6 smlm...kira arini MERDEKA RAYA... raya kali ke2 setelah selesai puasa 6 syawal...hehehe...

ayu nak ucapkan salam merdeka kepada semua...

SEGMEN BLOGWALKING MERDEKA 56 by INVISIBLE ME

KLIK BANNER UNTUK JOIN :)
Bersempena dengan hari kemerdekaan yang bakal berkunjung tiba, ingin pemilik blog Invisible Note melaksanakan segmen yang julung-julung kali dibuat. Semua orang layak menyertainya. Bermula dari 24 Ogos 2013 sehingga 31 Ogos 2013 (11.59 p.m.)

Syaratnya :
1. Ada baiknya bagi Muslim, dimulakan dengan Bismillahhirrahmanirrahim :)
2. Follow blog Invisible Note ni, like fb page Invisible Note yang baru ditubuhkan.
     
3. Buat entry yang bertajuk SEGMEN BLOGWALKING MERDEKA 56 by INVISIBLE ME.
4. Copy code dalam entry dekat SINI, pastekan dekat ruangan HTML dekat New Post anda dan Publish.
5. Pastekan link entry anda dekat ruangan komen kat SINI.
6. Taraaaa siap~

Jangan lupa untuk jemput ramai-ramai orang untuk turut serta dalam segmen. Andai bilangan yang turut serta lebih dari 56, ada hadiah misteri untuk dua orang peserta :)

Sambil bersegmen, berblogwalking jangan lupa untuk doakan saudara kita di Mesir. Moga selamat semuanya.
24 Ogos 2013 - 31 Ogos 2013
Terima kasih semua :)

Jumaat, 30 Ogos 2013

Segmen Follow April hingga Disember 2013

kalau kawan2 nak join kelik banner dibawah yer..

Segmen : Round Bloglist by Afifah

jooom ramai2 kita join segmen ni... bantu dia tambahkan follower... kelik banner utk join yer..

Segmen Jom Bersahabat! Part1

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


okeyhh , malam ni tira nak melancarkan segmen ni . tujuan nye adalah untuk menyenangkan tira , termasuklah kawan2 blogger lain untuk blogwalking and tambah2 sabahat ! senang je . tak susah pon kannn ? hehe .

Syarat2 :
1. Follow lah blog tira yang simple nih .
2. Kalau nak senang , copy paste je oke link yang sedia ada dibawah .
3. Like fanpage tira dan Page ni .

4. Hantarkan link segmen kat kotak komen.
5. DONE !

langsung selam 3hari . sampai 30hb ! jam 12.00 malam . walau pun macam lebih 36 jam , takpeee . bgi chance korang join . okehh !

I K H L A S

 

 Ikhlas akan membuat amal yang dikerjakan sekalipun berat akan terasa ringan.

Sebaliknya tanpa memiliki jiwa yang ikhlas amal kebajikan seringan apapun akan terasa berat.

Keikhlasan akan melatih jiwa kita untuk lebih kuat dan tangguh dalam menghadapi berbagai problema kehidupan.

Hal ini kerana orang yang ikhlas tidak akan bertambah semangat beramal kerana pujian dan tidak hilang semangat kerana cacian.

Ikhlas akan membuat jiwa menjadi tenang dan aman, tidak dibelenggu oleh pengharapan balasan, pujian dan penghargaan juga tidak takut terhadap celaan dan cemuhan.

Memiliki jiwa yang ikhlas amatlah penting kerana akan membuat hidup lebih indah, ringan dan bermakna.

Khamis, 29 Ogos 2013

semanis kurma...

malam ni.....atas ajakan rakan serumah ....buat pertama kalinya ayu tengok rancangan semanis kurma...hehehe.. kata dia tajuknya best....hehehee..pasal JODOH UNTUKKU....kekekeke... mentang2 la kami ni lom lagi kawin...so layan la... kesimpulan setelah selesai rancangan ni ialah...

 

Tujuh Ringan Jodoh Bukan Tambah Jodoh !

1. Minta ampun sentiasa dengan Allah
2. Tingkatkan ibadah wajib dan sunat
3. Banyakkan tawakal
4. Berpuasa di hari lahir kita
5. Buang ego nak pilih sempurna sahaja.
6. Doa - Surah At-Taubah ayat 129, Surah Al-Anbiyaa' ayat 89
7. Solat hajat minta kepada Allah

SUMBER : 'Jodoh Untukku' Semanis Kurma TV9



sama2 kita amalkan..

sama2 kita amalkan....semoga segala urusan kita dimudahkan olehNYA.....amin..

suasana hari raya..

hehehe..malam ni ayu nak share gambar suasana hari raya kat sekolah ayu...hehehe..sambutan hari raya peringkat sekolah telah kami buat pada jumaat lepas..hehehe...joom layan gambar dibawah..

 
murid2....tema biru

murid2...tema kuning 

 
murid2....tema merah

murid2.....tema coklat..dan kelabu

 
murid2....tema hijau

  
murid2....tema ungu

 
persembahan marhaban dari pelajar tahap2

  
sebahagian kuih raya

CARA MINUM AIR YANG BAIK

a. Janganlah minum sekaligus seperti unta minum tetapi minum seteguk selepas seteguk (HR Tirmidzi)

b. Jangan bernafas di dalam bekas air bahkan jauhkan bekas air dari mulutnya dan bernafas. (HR Tirmidzi)

c. Jangan hembus di dalam air, lihat ke dalam air sekiranya terdapat sesuatu yang jatuh kedalamnya keluarkan ia. (HR Tirmidzi)

Daripada adab yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW ketika minum, apa yang ingin di jelaskan di sini adalah saranan supaya tidak bernafas ketika sedang kita minum. Daripada hasil penemuan sains, apabila kita bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita ketika minum, maka kita mengeluarkan CO2 (karbon dioksida) yang mana apabila bercampur dengan air (H2O) ia akan menjadi H2CO3 iaitu sama dengan cuka yang menyebabkan minuman itu menjadi asid dan asid ini adalah tidak sesuai untuk kesihatan. Begitu juga anjuran supaya tidak meniup minuman sebabnya adalah sama.

Sesungguhnya Rasulullah SAW adalah ikutan yang terbaik. Janganlah kita mempertikaikan sebarang sunnah anjuran nabi dengan apa cara sekalipun. Hidupkanlah sunnah nabi. Dan sesungguhnya ilmu pengetahuan Allah meliputi segala makhluk-Nya.

Wallahu’alam
Sabda Rasulullah SAW
“Barang siapa Menunjukkan kepada Kebaikan. Maka ia memperoleh Pahala yang sama seperti yang melakukan atau mengamalkan Kebaikan itu.”
(HR. Muslim, Abu Dawud dan At-Tirmidzi)

Selasa, 27 Ogos 2013

Jejak 500 Followers

jooom join segmen ni..simple sgt...sama2 kita bantu blogger ni untuk mencari 500 followers.. kalau kawan2 nak join kelik banner di bawah yer..


Isnin, 26 Ogos 2013

pencarian bloglist sempena kemerdekaan by Mrs Mahadi

jooom ramai2 kita join segmen ni....kalau nak join kelik banner dibawah yer..

Segmen Bloglist www.kanvasdakwat.com

jooom join segmen ni..simple je.... kalau kawan2 nak join ...kelik banner dibawha ye...

Jumaat, 23 Ogos 2013

anakmuridku..tahun 1

Tengah sibuk buat latihan...cikgunya g amik gambar anak muridnya...hehehe..ayu ajar kelas tahun 1 intan... ada 20 orang sahaja muridnya.. joom layan gmbr..







Khamis, 22 Ogos 2013

Segmen : Pencarian Bloglist SETAHUN by ifah dafila

salam kawan2 semua....jooom join segmen ni...simple jer... kelik banner ye kalau nak join..

jom kita blogwalking sempena MERDEKA

entry ni ayu nak kumpulkan kawan2 blogger yg join segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah ... kalai kawan2 blog join kelik banner dibawah ye... ayu akak senaraikan url kawan blogger mengikut negeri kelahiran mereka..


Senarai rakan blogwaking MERDEKA bersama ayuinsyirah

JOHOR DARUL TAKZIM 

1. http://akuainkausiapa.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

2. http://norniwanie.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

3. http://yayayibari.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH 

1. http://itsmetira.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

2. http://diarionlineaten.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

3. http://bebelancinta03.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html  

NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

1. http://lienliedot.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

2. http://taiptaipkeyboard.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

3. http://truskemata.blogspot.com/2013/08/koleksi-sajak-sajak-patriotik-oleh.html

SELANGOR DARUL EHSAN

1. http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

2. http://penat-menaip.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

3. http://www.syuhada1981.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

 WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

1. http://nnajwanazry.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-by.html

2. http://storystorynadya.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

3. http://www.aimisyahirah.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

PERAK DARUL RIDZUAN 

1. http://whyvenusmarscollide.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

2. http://www.mizisempoi.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

3. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

KEDAH DARUL AMAN 

1. http://pening-pala.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

PULAU PINANG PULAU MUTIARA

1. http://edaeri.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

2. http://eiraaikawa.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

PERLIS INDERA KAYANGAN

1. http://ynarazali.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

KELANTAN DARUL NAIM

1. http://www.paly.my/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

2. http://anakadamsedangbercerita.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

3. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2013/08/blogwalking-merdeka-bersama-ayuinsyirah.html

4. http://norazhobbies.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

TERENGGANU DARUL IMAN

1. http://wanuriizatiey.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

PAHANG DARUL MAKMUR 

1. http://zira-aziz.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

SARAWAK BUMI KENYALANG

SABAH NEGERI DI BAWAH BAYU

1. http://anne-nurain.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama-ayu.html

2. http://cahayakukasih.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

3. http://blogashalya.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html 

4. http://shumie-dz.blogspot.com/2013/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan November 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Sabtu, 17 Ogos 2013

direview pada raya ke-10

waaaaa.....seronoknyer.... blog ayu sekali lagi direview buat kali ke dua raya ni..hehehe..best2... yg PERTAMA aritu masa raya ke-5...baca SINI.....

arini raya ke -10....sekali lagi direview oleh tuan empunya blog bernama KAWAII BLOG... sukanya... terima kasih banyak ye...

kalau kawan2 nak baca apa yg beliau cite pasal blog ayu... kelik gmbr ni yer..kat bwh ni...