Jumaat, 30 November 2012

senarai rakan BLOGLIST ayuInsyirah 2012

hehehe....alhamdulilah...cukup memberangsangkan penyertaan rakan2 blogger dalam BLOGLIST ayu untuk tahun 2012...hehehe..ayu ucapkan terima kasih kepada rakan2 yang dah join...kepada yang belum join ...kelik kat gambar bunga dibawah yer...ada lagi masa....tarikh akhir 12.12.12....hehehe..nombor cantik tuh...hehehee...


BLOGLIST AYUINSYIRAH 2012

4. ahmad
6. nurul
8. anwar
14. nis
15. ajlin
16. wanida
21. shuhada
29. miss NR

Sabtu, 24 November 2012

"Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com"


heheheee..ayu join segmen lagi....kelik je kat banner diatas ye kalau nak join...

setakat ini follower blog ayu..dah mencecah 1321 follower..hehehe...cntik nombor tu kan...hehehe

kak mia tanya ... ape yang ayu suka kat blog dia...hehehe..ayu suka sgt dtg blog kak mia..sebab kak mia bnyk join segmen so dr situ ayu pun join sama...ada juga kak mia buat segmen yang ayu pooon join sekali sebelum ni...hehehe...kene buat pantun..hehehe..best sangat....hehehe selain itu ada juga kak mia story kan pasal dia study....hehehe..best sangat...last sekali ayu suka senyummmmm bila dtg blog kak mia...hehehehe...




"PENCARIAN 20 BLOGGER BERTUAH BY YANA"



hehehee...join segmen lagi....kelik je kat banner diatas ye kalau nak join....

ayu nak tag kat kawan2 yang dtg ziarah ke blog dan entry ayu ni...hhehehe..

Segmen Kenal-Kenal Bersama Aisyah Humaira'




 

hehehee...jooom join segmen lagi...kelik je kat gmbr diatas yer.....
kene cite sikit pasal ayu...hope kawan2 boleh kenal serba sikit ayu ni..hehehe..buat masa skrg ayu tengah cuti tu yang banyak masa ayu habiskan kat blog ni....cuba teka ayu kerja aper??...hehehe ala semua mesti tau punya lah..hehehe ayu baru je nak masuk 3 tahun menjadi cikgu matematik kat sekolah rendah..hehhe....
ayu mengajar di mersing johor.... hehehe... banyak ayu sharekan story pasal anak2 murid ayu kat dlm blog ayu ni..ada masa jooom la singgah baca...hehehe...

dah boleh hantar....jooom....

Jom BW sambil Follow sampai Lebam


hehehe..joooom join segmen ...kelik je kat banner diatas kalau nak join ye...

Segmen Follow @ Add by HudaHud Season 2


hehehehe...joom join segmen lagi....kelik je kat banner diatas yer..

segmen : jom tambahkan follower di twitter dan blog.


hehehehe..jooom join segmen... lagi...kelikje kat banner diatas yer..

Segmen Saya Nak Kawan Baru By Hazirah


hehehe..jooom join segmen hazirah.....kelik kat banner comel diatas yer...

segmen : Add Follower Di Blog


Malam ni ayu nak join segmen....hehehe..kalau nak join kelik je kat banner diatas yer...

Jumaat, 23 November 2012

~* MANISNYA IMAN, INDAHNYA PENANTIAN *~

> Jika dirimu sekarang sedang menunggu seseorang untuk menjalani kehidupan menuju redhaNYA, maka bersabarlah...
> Dia tidak datang kerana kecantikan dan ketampanan, kepintaran ataupun kekayaan... tetapi ALLAH yang mengerakkan HATI.. hatimu dan hatinya...
> Simpanlah segala bentuk ungkapan CINTA dan kunci "hatimu", ALLAH akan menjawabnya dengan lebih indah di saat yang TEPAT...
> Yakinlah pada-NYA... InsyaAllah

OMBAK RINDU ...

hhehehe..ayu baru je pas abis tgk filem OMBAK RINDU kat tv...ehhehee....dah 3 kali..cuma sekali je masa pertama kali tgk kat panggung ayu nangis berabis...hehehe....pastu tgk dh tak nangis lagi...hehehe...

kat bawah ni ayu nak abadikan lagu yg best dlm filem ni dalam blog ayu ehehehhee..suka sgt lagu hafiz n adira yg diaorg nyanyi masing2 tuh....cuba dengar...menusuk ke kalbu la...hehehe...

ayu terus tersuka lagi adira ni....hehehe....

lagu ni pun terlalu istimewa la.....hehehe..

yang kat bawah ni pula lagu gambungan..hehehe...ada 2 lagu cuba dengarkan yer...


hehehhee....terlalu tenang dengar lagu2 ni.....sama2 kita dengar yer...

' PERASAAN YANG MEMBAWA SERIBU MAKNA... '

Bismillaahirrahmaanirrahiim..

Kalau kita sukakan seseorang,jangan beritahu sidia.Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya, Tapi luahkan pada Allah,beritahulah Allah...Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan.
Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH!..

Cukup cintai dalam diam ,bukan kerana membenci hadirnya tetapi menjaga kesuciannya, bukan kerana menghindari dunia tetapi meraih syurga_NYA.

"KU HANYA INGIN PASANGAN YANG SEDERHANA"

 untukmu ADAM ku....
Bismillahirahmanirrahim,

Aku hanyalah wanita biasa..
Bukannya wanita berparas cantik jelita.Bukan pula wanita yang punya segalanya.

Aku hanyalah seorang wanita yang ingin pasangan sederhana.Aku tidak ingin menilai setampan apa rupanya.
Aku tidak ingin menilai sebanyak apa hartanya.Aku tidak ingin menilai setinggi apa jabatannya.

Pasangan yang berlandaskan ketakwaan_NYA.
Pasangan yang mengharapkan Surga_NYA.
Pasangan yang akan membawa keberkahan dan keridhaan_Nya.
Aku berharap kelak di sebuah perbatasan waktu.
Aku dipertemukan dengan pasangan pilihan_Nya.

Seseorang yang hatinya terpaut kepada_Nya.
Seseorang yang mengikuti sunnah Rasul_Nya.
Seseorang yang berpedoman pada Kitab_Nya.
Seseorang yang akan ikhlas menerima segala kekuranganku.

Yang akan mampu membimbing hidupku.
Yang akan mampu mengisi dan melengkapi hari2ku.
Yang akan menahkodai bahtera rumah tanggaku.
Yang mencintaiku tanpa menuntut kesempurnaan dariku.

Aku ingin menyayanginya secara sederhana.Aku harap dia juga menyayangiku secara sederhana.
Sesederhana aku dalam mencintainya.Biarlah saat ini aku menyemai cinta bersama_Nya.
Menyemai kerinduan akan wajah_Nya.Sebelum aku dipertemukan dengannya.

Aku bermimpi untuk membangun Istana Indah.Walaupun istana itu hanyalah pondok kecil yang terbuat dari bambu.Berpagarkan ketulusan cinta dan kasih sayang.Akan ku jadikan pondokku sebagai Surga bagi Suami dan anak2ku.

Hanya satu keinginanku.
Ingin menjadi seorang Isteri Sholehah.

InsyaAllah..

Di sebuah restoran mahal..

Seorang gadis bertudung makan seorang diri...

tiba-tiba datang sekumpulan remaja duduk di meja sebelah..


Seorang gadis dari kumpulan itu berkata :

"gadis kampung mana pulak datang restoran mahal camni pastu makan guna tangan pulak tu...ni mesti tak reti nak pakai sudu dan garfu kan.."

Seorang anak muda pulak menyampuk:

"ish...muka cantik..tapi makan sampai licin pinggan..malu doh kalau aku jadi bf dia..kalau awek aku makan x sampai separuh pinggan..diet katakan..nak jaga badan...."

Seorang lagi berkata :

"eww..tengok tu...sampai menjilat jari dowh..geli aku...pengotor rupanya awek ni..."..

Kemudian datang seorang lelaki yang tidak dikenali ke arah kumpulan remaja tu...

Lelaki tu berkata:

♥ Gadis bertudung itu makan guna tangan kerana ikut sunnah Rasulullah s.a.w. bukan kerana dia gadis kampung.

♥ Gadis bertudung itu makan sampai licin kerana dia tak ikut nafsu untuk membazir, bukan kerana dia tidak malu.

♥ Gadis bertudung itu makan sampai menjilat jari kerana ikut sunnah Rasulullah s.a.w, bukan kerana dia pengotor.

p/s : Rasulullah saw. bersabda yg bermaksud : “Sesiapa yg menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya ia telah mencintaiku, dan sesiapa yg mencintaiku, nescaya ia bersama-samaku di dalam syurga.. (Riwayat Anas ra.)

Khamis, 22 November 2012

SEGMEN: AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER

assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple...hehhe.... ayu harap ramai la kengkawan yg sudi joint segmen ayu ni...

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. kedua nyer..ayu minta kawan2 like kat page ayu kat fb... kelik je kat sebelah ni tintapenanaura ...hehehe
3. tajuknyer SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER
4. gam kuat2 gambar comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
5. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
6. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..hingga hari AHAD 25/11/2012 jam 11.00 malam ....hehehe..boleh kan....

SENARAI RAKAN BLOGGER.

 1. http://ohthrillers.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 2. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 3. http://nurain-syahirah.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 4. http://glitterteenager.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 5. http://aliyeeaheart.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 6. http://nurulnamasaya.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 7. http://hanihborhan.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 8. http://ibuberbicara.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
 9. http://nasrizfardisza.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html
10. http://vanilladotlatte.blogspot.com/2012/11/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html



Rabu, 21 November 2012

untuk dia


untuk dia.....untuk dia......untuk dia.....

ayu nak cubalah...




hehehhee....mesti bestkan kalau ayu cuba...hehehe....

baju kelab blogger abg ben...

hehehehe..ayu baru je pas buat tempahan baju t-shirt kelab blogger abg ben ashaari...hehehe..ayu pilih warna hitam...mesti cantikkan....hehehe...bestnyer...tak sabar nak pakai....hehhe..

kepada kawan2 yang nak juga baju t-shirt...cepat2 buat tempahan kelik je kat link dibawah yer...ada tu step2 nyer kawan2 kena buat,...hehehe...

jooom nanti kita sama2 pakai baju kelab blogger abg ben ashaari.....hehehe.bestnya....

http://www.benashaari.com/2012/11/tempahan-baju-kelab-blogger-ben-ashaari.html


RAHSIA 8 SIFAT WANITA YANG MENJADI PUJAAN LELAKI


Wanita Solehah Perhiasan Indah di Dunia. Inilah salah satu persediaan kita untuk menjadi wanita yang disukai oleh suami. Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut, me
ngambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing.

1. Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yangmembangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

2. Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan,
memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

3. Menghargai
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

4. Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan elaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??

5. Pandai berbicara
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

6. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

7. Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

8. Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona…
Inilah sifat seorang wanita yang sempurna…

sumber: tentangdia.com

SEGMEN ERAZ FADLI : Pencarian BLOGLIST

Hehehehe...pagi2 lagi ayu dah join segmen...hehehe..joooom join ramai2....ayu nak join segmen eraz...sebab blog dia genap setahun...waaaa..baru je setahun follower dia dah 3 ribu lebih bestnyer...

kalau kawan2 nak join kelik je kat banner dibawah yer..


hehehee...dah siap.....boleh hantar....hehehe...

Isnin, 19 November 2012

hobi kami sama...hehehe

ni la hobi ayu ngan adik dan abang...kami suka ngan bola...tgk bola...hehehe..kami nak lengkapkan diri ngan baju..mafla...dan lain2 untuk bersiap sedia ke stadium tahun depan hehehhehe...


SEGMEN CUTI SEKOLAH

ayu nak join segmen lagi...hehehe..kalau nak join kelik je kat gmbr dibawah yer...


hehehehe...siap boleh hantar dah...hehehe..

bercuti...diminggu pertama..

isnin minggu lepas......ayu bersama keluarga bercuti...hehehe...kat seremban...kami lepak umah pakcik ayu kat sana.....kami habiskan cuti deepavali dengan berpicnic di Teluk Kemang...hehehe...bestnyer...dah lama tak picnic...dulu last pun masa kami kecil...sekarang semuanya dah besar....besar...dan besar...hehehe...cuba tgk gmbr kami...seronok sangat...

tempat kami berlepak di teluk kemang...bnyk kami bawa makanan...ehhehehe...

ayu bersama adik....

tak sah kalau g pantai tak tulis nama...hehehe....

 nama kami dah siap....hehehe..

suasana kat teluk kemang...hehehe...

Selamat hari lahir ibu...

hari ni adalah hari paling bermakna....UPSR keluar..... dan.....hari ni juga adalah hari ulangtahun kelahiran ibu ayu yang tercinta....harini genap umur ibu 63 tahun......hehehe...

semoga ibu dipanjangkan umur dan di murahkan rezeki...serta dipanjangkan umur untuk beramal ibadah...

kami sekeluarga dah meraikan besday ibu bersama2 dengan ahli keluarga yang lain...hehehe...dah 2 kali ibu potong kek dalam bulan ni...hehehe...luv u ibu...





alhamdulilah.....syukur padaMU...

hehehehehe..ayu gembira sangat.....terlalu gembira......sebab hari ni keputusan UPSR keluar....hehehe...tahun kedua ayu mengajar matematik tahun 6 hehehe... tahun lepas dapat 16 orang murid 5A...tapi tahun ni hanya 5 orang je...hehehe...tapi...yang paling ayu gembira sangat subjek ayu ajar dapat 100% lulus semua.....buat pertama kali...syukur sangat...

ayu ajar kelas belakang sekali ..kelas budak2 yang nakal dan degil...dengan kesungguhan mereka hinggakan malam hari sebelom pereksa ketuk umah ayu untuk ajar mereka buat kali terakhir sebelum duduk exam esoknya....membuahkan hasil...syukur..syukur..syukur......semoga kalian terus berjaya dan berjaya....di sekolah menengah...dan sentiasa ingat akan pesanan cikgu....sayang kalian semua...

cabaran yang diberikan oleh guru besar kepada ayu untuk mengajar kelas belakang sekali membuahkan hasil...mereka semua lulus matematik....syukur..syukur...

tahun depan ayu tungggggu apa lagi yang guru besar nak cabar ayu...hehehe..cabaran yang membina insyaallah membawa kepada hasil yang terbaik dan terbaik......insyaallah....keikhlasa itu penting....

Ahad, 18 November 2012

Segmen: "Blogwalking Mania by Cik Suzlin"

hehehehee..ayu join segmen lagi..dan lagi...dan lagi....hehehe..kalau kawan2 nak join kelik je kat gmbr di bawah yer...


ayu nak tag kawan2 yang baca entry ayu ni...hehehe...

SEGMEN : Jom Godek-godek Followers

hehehee...segmen lagiii..dan lagi...jooom join .... kelik je kat gmbr dibawah...


hehehee..jumlah follower ayu sekarang 1247...dan....ayu target nak 2000 follower...hehee..

ayu tag kepada semua kawan2 yang baca entry ayu ni....

Segmen : Tambahkan Followers Diblog

segmen lagi..jooom join lagi kelik je kat gmbr diatas yer..


jumlah follower ayu setakat ini...1247..

5 kawan blogger ayu :
1. http://www.erazfadli.com/
2. http://hananhadila.blogspot.com/
3. http://khairunnisa3020.blogspot.com/
4. http://hanyadihatiku.blogspot.com/
5. http://superaofficalbloggie.blogspot.com/

hehehee..okey...siap....boleh hantar...

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

segmen lagi....hehehe.....jooom join segmen lagi...kelik je kat gmbr dibawah yer..


follower ayu....1247...

SEGMEN : CARI FOLLOWERS NOVEMBER !

segmen lagi...jooom ramai2 join..hehehe..kelik je gmbr kat bawah yer...


hehehe..siap dah....boleh hantar...

Segmen = Jom Follow Sempena Cuti Sekolah

heehhee...join segmen lagi..kalau nak join kelik je kat gmbr dibawah yer..


segmen follow sampai pengsan

hehehehe....assalam semua...arini ayu nak join segmen rakan2 blogger yang lain...jooom ramai2 kita join yer...


kalau kawan-kawan nak join kelik je kat gmbr diatas yer...

nama manja : ayu
tarikh lahir : 22 julai 1984
asal : kota tinggi, johor
follower ayu sekarang 1247..

siap..hehehe....boleh hantar...


7 Cara Bersahabat Kerana Allah...

Rakan ketika gembira dan ketawa memang senang ditemui,tetapi berapa ramai daripada rakan kita yang sanggup menemani dan membantu disaat kita menghadapi kesusahan dan berhadapan masalah.

Pasti tidak ramai bukan! Sejujurnya bukan senang hendak mencari sahabat yang sejati.

Berikut ada beberapa tip sebagai panduan untuk kita amalkan dalam bersahabat:

♥Memberitahunya bahawa kita kasih dan suka kepadanya.
Rasulullah SAW bersabda:
"Jika seseorang kasih kepada seseorang maka hendaklah dia memberitahu temannya."(Hadis Riwayat Abu Daud)

♥Apabila berpisah dengan sahabat maka hendaklah kita mendoakan sahabat kita tanpa pengetahuannya.
Rasulullah SAW bersabda:
"Setiap hamba Muslim yang mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya."(HR Muslim)

♥Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa dengan sahabat.
Rasulullah SAW bersabda:
"Janganlah kamu meremahkan kebajikan sedikit pun,sekalipun dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria."(HR Muslim)

♥Segera bersalaman ketika berjumpa
Rasulullah SAW bersabda:
"Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah."(HR Abu Daud)

♥Sentiasa menziarahi sahabat kita.
Rasulullah SAW bersabda:
"Hendaklah kamu menziarahi sesekali,nescaya akan bertambah kasih sayang antara kamu."

♥Memberi hadiah.
Rasulullah SAW bersabda:
"Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang."(HR Thabrani)

♥Membantu sahabat-sahabat dalam kesusahan.Rasulullah SAW bersabda:
"Orang yang berjalan umtuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama dua bulan."(HR Hakim)

Sabtu, 17 November 2012

"UNTUKMU YANG JAUH DI SANA"

Bismillahirahmanirrahim,,

Aku tak ingin terlalu banyak merangkai kata2 puitis untukmu terlebih dahulu,Aku hanya ingin menulis :

" Aku mencintaimu kerana Allah. Aku mencintaimu kerana Agama yang ada padamu.Jika engkau hilangkan Agama dalam dirimu maka hilanglah pula cintaku kepadamu."
(Imam Nawawi)

Sedikit pinta dariku..

Peliharalah Agamamu.
Rawatlah Imanmu.
Jagalah Lisanmu.
Muliakan akhlakmu.
Sirami kecintaanmu kepada_Nya.
Dan pupuklah selalu ketakwaanmu kepada_Nya.

Jika engkau selalu berpegang teguh pada Agamamu dengan sebaik-baiknya,perjalanan hidupmu akan menjadi baik pula...Dan insyaAllah engkau akan mendapatkan cintamu atas ridha_Nya.

Itu saja dulu..

Moga suatu waktu Allah mempertemukan kita bersama-sama merajut jalinan kasih yang diridhai_Nya ..Aamiin..

Akhirnya salam santun selalu dariku..
Ku tunggu engkau di Gerbang Kehalalan..InsyaAllah ..

Air Mata dan Wanita..

Airmata wanita memang sngat mudah jatuh, itu karena Rabb nya telah menciptakan hatinya sedemikian lembut dn peka rasa.

Dia bisa menyimpan tangisnya dalam senyum, pun menghadirkn senyum dalam tangisnya.
Disaat terluka hatinya, pasti dia akan menangis, di saat bahagiapun terkadang dia akan menangis....

Kadang hal ini membuat seorang laki2 tak mengerti dgnnya. Tapi itulah wanita, dengan segala keunikan yg ada padanya. Misteri hatinya laksana misteri penciptaan RABB nya atas dirinya.. Hanya dari tulang rusuk adam yg paling bengkok...maka diciptakan-Nya lah sosok yang bernama WANITA.

Bagaimana kuat dan tegarnya wanita, dia pasti pernah menangis.. Dia tak pernah dapat menyimpan airmatanya,, seperti juga dia tak prnah bisa menyimpan apa yg di rasakannya berlarut-larut...

Tangisnya akan keluar bersama tetesan airmata,, ataupn tanpa tangisan,,, pn hatinya acapkali menangis di saat sedih, kecewa atau terluka, bahkan di saat ada yg membebani hatinya,,, gundah, galau dan ragu. Pasti acapkali dia menangis diam-diam ataupn terang-terangan.

Bukan karena dia lemah, namun itulah bagian dari caranya mengungkapkan perasaannya,

So, akhi,,,,,, janganlah suka membuat wanita menangis,,, karena sosok wanita di ciptakan dari tulang rusukmu,,, agar dekat dengan lenganmu untuk kau lindungi dan dekat dengan hatimu untuk di cintai..

HH Ajak Kenal Blogger Baru

ayu join lagi segmen .....hehehhe.......kali ni ayu join segmen abg hasrul hassan ....hehehe....joom kalau nak join kelik gambar dibawah yer..


okey....hehehe..ayukene cite sikit...tak lebih dari 100 patah perkataan....tujuan ayu berblog, start bile ayu berblog, dan ayu tulis ape dalam blog....hehehe....tujuan ayu berblog adalah untuk berkongsi cerita dengan kawan2 di semenanjung semasa ayu belajar di IPGM kampus Gaya, KK dulu...ayu start berblog masa di maktab pada tahun 2009... sekarang blog ayu lebih kepada penceritaan ayu sebagai seorang guru dan ragam2 anak murid ayu di sekolah...selain itu ada juga ayu sharekan bakat menulis ayu...hehehe...dan semua ini ayu kongsikan dengan rakan2 blogger yang lain di alam maya ini...hehehe....

okey...dah kot...hehehe..dah boleh hantar...hehehhe....

Segmen:Salam Maal Hijrah

hhehehehe...ayu join segmen lagi....hehehe..segmen salam maal hijrah....azam ayu adalah untuk menjadi anak yang solehah dan menjadi pendidik yang terbaik untuk anak didik ayu...tahun depan....dan seterusnya...insyaallah....

kalau kawan-kawan nak join kelik je kat gambar diatas yer...

Segmen BW Cuti-Cuti By Emas Putih


hehehehe..join segmen lagi....kalau nak join kelik kat gambar diatas yer....

Segmen Pendek : Nak Masuk Bloglist Miss z

assalam kengkawan semua....ayu nak join segmen petang2 ni..hehehe...jooom join reramai...kalau nak join kelik je kat gmbr dibawah ye...dan ayu nak tang kepada semua kawan2 yang baca entry ayu ni...hehehe..segmen ni tarikh tutupnyer esok....hehehe




comel tak??...bakal murid tahun 1 ...2013

hehehe...aritu ada 1 hari ayu habiskan masa ngan murid2 prasekolah kat sekolah ayu...hehehe...comel2 diaorg ni...yang banyak ragam ada juga...hmmmm...siap la tahun depan mereka tahun 1 hehehe....lain dah suasananya....hehehehhe... cuba tgk gmbr2 mereka...










hehehehe...comel2 kan....tak sabar nak ajar diaorang tahun depan.....semestinya ayu akan ajar diaorang matematik....hehehehe...

Jumaat, 16 November 2012

1234 ...hehehe

hehehehe.....cantik kan nombor tuh....hehehe...malam ni ayu dah dapat siapa blogger yg bertuah menjadi follower ayu yang ke 1234 ... hehehe

dia adalah.... kitatauke...hehehe....nama dia kat fb wan safie....jooom ramai2 kita ke blog dia...hehehe...kelik kat bawah yer...


hehehe....ayu tak prepare hadiah la untuk wan safie...tapi ayu kasi promote blog wan safie kita okey yer...hehehe...

Khamis, 15 November 2012

AKHLAK RASULULLAH (◕‿◕) ♥

1) Baginda berdoa dengan penuh khusyuk dan airmatanya sentiasa berlinangan
2) Wajahnya sentiasa ceria yang menyejukkan mata memandangnya
3) Sangat elok dan sempurna wajahnya
4) Baginda memilik perasaan yang halus
5) Suka makan beramai-ramai daripada berseorangan
6) Bencikan kemegahan dan perhiasan yang cantik melambangkan kesombongan dan kemegahan
7) Beliau makan setelah lapar dan berhenti sebelum kenyang
Tidak pernah mengumpat , mencerca atau menghina orang lain
9) Baginda memelihara rambutnya dengan kemas
10) Baginda memakai serban di atas kopiahnya
11) Suka membalas hadiah
12) Baginda mengucapkan salam kepada ahli rumah ketika hendak keluar atau masuk
13) Baginda sangat berlemah-lembut dengan isterinya dan ahli keluarganya
14) Sentiasa memulakan salam kepada sesiapa yang ditemuinya
15) Baginda bersalaman dengan sahabatnya dan memeluk mereka ketika berjumpa
16) Ketika berjabat tangan ia tidak melepaskan tangannya sehinggalah orang dijabatnya itu melepaskan tangannya
17) Apabila melepasi kumpulan kanak-kanak , baginda mengangkat tangannya tanda hormat kepada mereka
18) Tidak menatap atau merenung wajah orang lain lama-lama
19) Tidak bangun dari sesuatu majlis makan sehingga tetamu lain bangun
20) Tidak pernah menjulurkan kakinya di depan para sahabat
21) Baginda suka bercakap lambat-lambat dan menyebut perkataan dengan jelas
22) Sentiasa menumpukan perhatian kepada orang yang bercakap dengannya
23) Tidak pernah ketawa terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum lembut
24) Sangat fasih dan manis dalam tutur bicara
25) Tersangat sabar dan tabah bila menghadapi setiap cabaran dan kesusahan
26) Amat kasih terhadap umatnya
27) Tidak pernah mengambil rezeki kurnian Allah melebihi keperluan makan minumnya
2 Rezeki yang melebihi keperluan akan ditaburkan untuk jihad Fisabilillah
29) Sentiasa membantu orang lain walaupun ia sendiri dalam kesusahan
30) Tidak pernah menghina orang miskin dan tidak rasa terhina bergaul dengan mereka
31) Suka menziarahi orang sakit
32) Amat pemurah hingga digambarkan seperti angin lalu pemurahnya
33) Baginda tidak suka tidur di bilik gelap dan di bawah bumbung yang terbuka dan tidak beratap
34) Tangannya tidak pernah menyentuh kulit wanita ajnabi
35) Bersikap tegas , pemaaf dan pengasih dalam perjuangan
36) Beliau mengambil wudhu’ sebelum tidur dan berzikir hingga lena
37) Sangat menghormati orang-orang tua dan mengasihani orang-orang muda dan kanak-kanak

JOM SELAWAT :)

ingatan untuk diriku...dan ...dirimu...

Sekalipun dia punyai BANYAK DOSA pada Allah, siapa kita untuk MENCELA atau MENGATA tentangnya? Sedangkan DOSA KITA BERTIMBUN dan PENGAKHIRAN HIDUP kita pun belum tahu bagaimana. JANGAN mengata keburukan orang, seolah-2 kita sudah pasti ke syurga dan dia pasti ke NERAKA.

Manusia itu pasti melakukan kesilapan, maka jangan rasa angkuh dengan orang yang melakukan kesilapan, kerana kita pasti sudah ada kesilapan kita sendiri, dan kita pasti akan melakukan kesilapan lagi nanti.

Jika kita mampu memimpin orang yang silap, kita hulurkan tangan kita. Jika kita tidak mampu memimpinnya, cukuplah dengan kita tidak menghinanya.

Jangan kata kepada seseorang yang dia tiada harapan untuk ke syurga Allah, jahat mana pun dia, besar mana pun kesalahan dia, besar lagi rahmat Allah Ta'ala. Boleh jadi dia terselamat di syurga, dan kita pula ke neraka.

p/s : Semuanya BERMULA DARI HATI, kerana itulah betapa pentingnya BERSANGKA BAIK pada insan yang lain, Kita TIDAK SELAMANYA BETUL dan dia TIDAK SELAMANYA SALAH. sememangnya kita diciptakan, TIDAK SEMPURNA sifatnya. jom, muhasabah diri. :)

hari akhir sekolah....

hehehehe....masa hari akhir sekolah aritu agak serabooot hehehe....macam2 kene buat....ce tgk gmbr kat bawah yer..

amik kedatangan murid...akhir sekolah...ada yg tak datang..hehehe.dah cuti awal mereka...

ada buat majlis perpisahan ...ckgu nak pindah...hehehhe...buat kat surau selepas bacaan yassin...bacaan yassin last dalam tahun ni utk sesi persekolahan 2012..oleh ustaz...

heheheeh...dalam kesibukan ayu dapat hadiah...hehehehe...best..best....hadiah dr PPD ...sebab ayu antara tenaga pengajar untuk program UPSR...hehehe....dah 3 tahun terlibat...dulu dapat payung...hehehe

hehehehe....kami ber4 memang satu kepala....beg tangan semua simpan kat umah...bawa ni je ke sekolah...hehehe...beli asing2 tak sangka tema warna yang sama...hehehe...handbag paling murah bagi ckgu sekolah...hehehe...dalamnyer macam2 ada...sampaikan anak murid ayu kata ckgu punye beg ni dh mcm poket doremooooon semua ada....hehehhe....

hehehehe...serabot sangatkan meja ayu....tp sempat lg amik gmbr heheheh...tapikan....sebelum balik ayu kemas dah...bersihkan semua....buku2 masukkan dlm laci...sebab nak tinggal lamakan takoot berabook...hehehe....