Sabtu, 30 Jun 2012

fakta

Jika DITANYA JUJUR kepada mana-mana lelaki tentang CIRI-CIRI CALON ISTERI, pasti mereka mahukan yang SOLEHAH..SEBABNYA? Untuk menjadi IBU YANG BAIK, yang boleh MENDIDIK ANAK-ANAK menjadi soleh/solehah..tetapi ketika itu, yang 'dikepitnya' adalah AWEK TIDAK BERTUDUNG, TIDAK MENUTUP AURAT, TIDAK MENJAGA MARUAH dan RELA DIUSUNG ke sana sini..

Seolahnya, si lelaki sedang menyampaikan MESEJ kepada aweknya, bahawa engkau bukanlah calon isteri yang aku idam-idamkan..sampai masanya, aku tetap cari yang MOLEK AGAMANYA..tapi apakan daya, ramai awek yang masih TIDAK FAHAM-FAHAM..♥♥

:: MARTABATMU mulia wahai wanita, jangan diletak di tempat yang HINA ::

Sabtu, 23 Jun 2012

segmen : ayu cari rakan blogger

assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple...hehhe.... ayu harap ramai la kengkawan yg sudi joint segmen ayu ni...

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN : AYU CARI RAKAN BLOGGER
3. gam kuat2 gambar comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4.  kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..hingga ari ISNIN 25/6/2012 jam 11.00 malam ...hehehe....

SENARAI RAKAN YG TELAH JOIN SEGMEN AYU NI.

1. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
2. http://chocolate-vochelle.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
3. http://sharfynarzmiss.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
4. http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
5. http://khairunnisa3020.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
6. http://chocolateholic4eva.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
7. http://zamani84.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
8. http://nora-detectivestory.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html  
9. http://www.akumad.com/2012/06/ayu-cari-rakan-blogger.html
10. http://farhah88.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
11. http://kamizatie.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
12. http://sweetcolourful.blogspot.com/2012/06/segmen-ayu-cari-rakan-blogger.html
13.

kata-kata....benar...

Orang pernah tanya saya:
"Anda ni, tak pernah rindu dengan tunang anda?"
Saya jawab: "Semestinya."
"Jadi, anda buat apa?"
"Setiap kali saya teringatkan dia, saya akan ingat kepada tanggungjawab saya yang bakal saya galas bila saya kahwini dia nanti. Itu menjadikan saya tidak asyik dalam rindu, dan saya akan menyibukkan hati dan perasaan ini dalam pembinaan diri saya sendiri."

Sebab itu saya lebih kepada penekanan terhadap tanggungjawab, dan persediaan diri. Kerana itulah tanda cinta yang sebenar. Kata-kata jiwang, sweet, dan sebagainya, itu belum tentu mampu membuktikan cinta kita hakikatnya.

Bukankah cinta yang sebenar, adalah mahu bersama ke syurgaNya? Apa-apa yang membawa ke neraka, itu bukan cinta namanya. ♥

Sabtu, 16 Jun 2012

Aku dan Chegu Zubir Adalah Blogger


salam semua....jom join segmen ni...sebelum 10 mlm ni..hehehe....kalau nak join kelik je kat gmbr diatas...hehehe...

kenapa saya jadi blogger....sebab saya suka bercerita,..suka berkongsi pengalaman mengajar dan info2 dengan kawan2 semua...

siap....hantar...hehehe

Rabu, 6 Jun 2012

Saat bersama Allah tersangat indah ♥

Mengapa sukar untuk lupakan bekas kekasih?

KERANA Allah ciptakan hati yang punya ‘PERASAAN’, minda yang punya ‘INGATAN’

Sebab itu orang yang kita BENCI pun kita INGAT.
Yang pernah CINTA? Lagilah INGAT!

Jika ingat kenangan manis bersamanya buatlah pedoman, kenangan pahit jadikan pengajaran..

Saat bersama Allah tersangat indah ♥

terima dengan redha

Apabila datang seseorang yang menghadiahkan AIRMATA buatmu.. Mungkin Allah sedang mendidikmu menjadi seorang yang lebih SABAR..

Jangan melihat manusia yang menjadi PENYEBABNYA tetapi lihatlah dengan mata hatimu..

Bahawa Allah menghadirkan UJIAN sebegini buatmu sebagai tanda KASIH dan CINTANYA kepadamu..

Dan apabila hatimu DISAKITI, mungkin Allah sedang mengajarmu erti REDHA atas setiap kepahitan dan kesulitan yang berlaku..

Duhai seseorang yang ada disana

Jika memang benar itu engkau maka jika saat itu tiba
aku hanya bisa bersyukur dan tersenyum.. memandang wajah teduhmu dan memberanikan diri untuk berkata..sayang, sejak pertama bertemu aku merasa yakin bahawa kaulah jodohku sambil menunggu apa reaksimu selanjutnya...

Lalu ku kan memohon padaNYA semoga diriku menjadi kesenangan bagimu, Mataku menjadi keteduhan bagimu, genggaman tanganku menjadi pelepas keresahanmu, setiap perkataanku menjadi kesejukan bagimu dan agar diizinkan ku menjadi terbaik untukmu dan kau terbaik untukku..

Duhai seseorang yang ada disana

Jika benar memang itu engkau maka jika saat itu tiba, lantas terlihat sisi salah pada diriku, semoga Allah mengkurniakanmu kemampuan untuk melihat sisi baikku..

Semoga Allah meredhaimu dan kau pun mencintaiku keranaNYA..Senantiasa memahamiku serta menerima kelebihan dan kekuranganku, begitu pula yg akan ku lakukan terhadapmu..

Allah telah jadikan HambaNYA jauh dari sempurna
Kerana itu kau hadir disisiku untuk menyempurnakan kekuranganku dan begitu juga kehadiranku disisimu..

Semoga ketika itu kebahagiaan yg selama ini kita dambakan akan kita miliki dan merasakannya dengan indah....

Aamiin ya Robb..


Selasa, 5 Jun 2012

"Segmen : Ain nak review blog korang"


assalam kawan-kawan....kalau nak join segmen diatas kelik je ek....gambar diatas...heehehe...

ayu tag kepada semua kawan-kawan yg baca entry ayu ni ..... siap....hantar....hehehehee....

" Segmen : Saya Nak Blogger Card "

assalam kawan-kawan....kalau nak join segmen diatas kelik je ek....gambar diatas...heehehe...

nama : TINTA PENA NAURA....panggil je ayu...hehehe
desciption : blog peribadi..dan bnyk gak dipenuhi dengan info dan juga gambar...hehehe
doodle : takde pun...hehehe                   
warna : ungu
background : pink

ayu tag kepada semua kawan-kawan yg ke entry ayu ni.....siap...antar...heehhee...


Isnin, 4 Jun 2012

segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah


salam kawan2...hari ni ayu nak buat ...hehehe...segmen... BLOGWALKING.....hehehe ayu nak kumpulkan senarai blog yg joint SEGMEN ni nanti biar mudah nnti kita semua nak ziarah menziarahi hehehe...

syaratnye mudah je :
SYARAT UTAMA : kene jadi follower ayu dulu yer...(ayu tak paksa yer)
1. korang kene gamkan gmbo diatas dlm entry korg dan linkkan ia ke entry ni..
2. tajoook nye : "segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah".
3. lepas tu kawan-kawan kene buat sikit kata-kata aluan selamat datang ke belog kawan-kawan...
4. dah siap gam kuat2  korgnye url dalam komen kat bawah yer..

hope sangat penyertaaan memberangsangkan... akan tamat pada 10 / 6 / 2012  nantiii...jam 10.00 malam...hehehe...

Jumaat, 1 Jun 2012

" Bloglist Jun 2012 Blog SukaGelak "

 
kalau kawan-kawan nak join...kelik je kat gambar di atas...

'Segmen tambah followers sampai beribu'

salam kawan...kawan...kalau nak join kelik je kat gmbr yg cute di atas yer...
ayu start buat blog adalah pada bulan puasa tahun 2009 ..masa ayu di maktab lagi...

ramai-ramailah kita join....sampai mlm ni je tau...hehehe

MeNciNtai tak semestiNya memiLiki.

MeNciNtai tak semestiNya memiLiki..
kadaNgkaLa ALLAH meNghadirkaN kita daLam kehidupaN seseoraNg untuk meNggembirakan hidup dia..
daN membeRikaN kebaHagiaaN semeNtaRa untuk kita..

jaNgan saLahkan takdiR..
ciNta yg semeNtaRa iNi muNgkiN membuka jaLaN uNtuk ciNta daN baHagia yang jauH Lebih Hebat..
jika tak mampu membeRikaN kebaHagiaaN uNtuk dia, LepaskaN dia.

itu yaNg teRbaik..biaR dia baHagia deNgaN orang LaiN daRi teRus tak baHagia deNgaN kita..
seaNdaiNya sudaH teRcatat dia adaLah jodoh kita, jauH sekaLi puN dia tetap akaN kembaLi pada kita..
takdir ALLAH itu cukup iNdaH..peRcayaLaH pada kuasaNYA..
InsyaAllah..

Tenanglah Wahai Hati..

Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak. Tapi.. kenapa hati kita tak gembira? Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita minta sungguh-sungguh pada Allah. Tapi.. kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

Apa masalah kita?

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita.

Kita berdoa, tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?

Sebab kita asyik meminta pada Allah, tapi kita tak pernah minta ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tak bersyukur pada Allah. Bila dah datang kesusahan, baru nak ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih.. minta Allah pandang kita. Macam mana Allah nak makbulkan doa kita?