Selasa, 18 Disember 2012

hari ini dalam sejarah 18.12.2006

hehehhe....bila ingat tarikh ni....terimbau kenangan yang terkesan dihati...hehehe... masa tarikh 16.12.2006 ayu balik ke terengganu utk pengurusan masuk semester baru...memang cuaca hujan saje... esoknyer ayu g universiti utk urusan daftar subjek tiba2 anak buah ayu call.... acik... adik main air kat depan umah kat umah dah naik air... waaa.... mcm nak gaduh ni ...ayu tak percaya... ayu call mak...call abg tanya... waaaa banjir dah melanda...huhuhu..sedihnya... umah along juga dilanda banjir ... tak keruan ayu masa tu ..ikot hati mcm nak balik sekarang juga...huhuhu... tapi takot lak bas express tak lepas pulak..huhuhu..

jooom baca artikal di bawah ni... sumber dari fb persatuan bangsa johor..ayu share utk tatapan kita semua...


Peristiwa banjir besar Kota Tinggi pada 18 @19 Disember 2006 sehingga 16 Januari 2007.

- Banjir ini merupakan yang paling teruk di Malaysia abad ini.

- Johor telah dilanda banjir

besar mulai 18 Disember 2006 akibat hujan lebat yang mencurah-curah.

- Taufan Utor dikatakan merupakan punca hujan luar biasa ini . Fenomena banjir ini turut menimpa negara jiran Singapura dan utara
Sumatera , Indonesia.

- Selepas air mulai surut, banjir kedua berlaku ketika orang ramai mula berpindah balik ke rumah selepas banjir pertama yang mengorbankan sekurang-
kurangnya 17 orang.

- Johor merupakan negeri yang paling teruk terjejas akibat banjir ini. Batu Pahat, Johor Bahru, Kluang, Kota Tinggi , Mersing , Muar , Pontian dan Segamat telah dilanda banjir. Hubungan ke Kota Tinggi dan Segamat telah terputus terus.

- Antara Sehingga 90,000 orang telah dipindahkan dan bekalan makanan di pusat pemindahan
dilaporkan terhad.

- Banjir kali ke 2 ini lebih serius dari banjir pertama sehingga terdapat khabar angin darurat telah
diisytiharkan di Johor, namun ia tidak benar.

- Banjir gelombang pertama pada 19 Disember telah menenggelamkan hampir keseluruhan bandar Kota Tinggi termasuklah bank, kedai-kedai dan kompleks membeli- belah. Namun banjir gelombang kedua bermula dari 11 Januari 2007 lebih
dahsyat kerana menenggelamkan tempat yang tidak ditenggelamkan sebelumnya sehingga hampir menerjah masuk ke Hospital Daerah Kota Tinggi (HDKT).

- Hujan lebat telah melanda seluruh negeri Johor selama hampir seminggu sehingga Sungai Johor tidak mampu lagi menampungnya.

- Banjir pada kali ini telah mencatatkan sejarahnya kerana air
Sungai Johor telah naik sehingga 5.45 meter berbanding rekod tertinggi yang pernah dicatatkan sebelum ini iaitu 4.9 meter.



5 ulasan:

  1. haa time ni yg bnjir teruk tu...xsgka dh 6tahun...hehe

    BalasPadam
  2. ha..a.. lpas bnjir, sy pergi dgn krew bnjir UTM, utk bntu mngsa bnjir bersihkn rumh n msjid di sna.. mmg truk sgt keadaan lpas bnjir tu..

    BalasPadam
  3. huhuhuhuhu. teruk sgt kan banjir tu. mujur kami x jadi nak pindah ke johor. risau gak dibuatnya

    BalasPadam
  4. Hua3.Banyak jugak bencana alam hari ni.

    BalasPadam
  5. banjir pling truk di johor time ni

    BalasPadam