Jumaat, 30 Disember 2011

segmen : blogwalking di akhir tahun 2011

salam kawan2...hari ni ayu nak buat ...hehehe...segmen...JOOM BLOGWALKING DI AKHIR TAHUN 2011....hehehe ayu nak kumpulkan senarai blog yg joint SEGMEN ni nanti biar mudah nnti kita semua nak ziarah menziarahi hehehe...

syaratnye mudah je :
SYARAT UTAMA : kene jadi follower ayu dulu yer...(ayu tak paksa yer)
1. korang kene gamkan gmbo diatas dlm entry korg dan linkkan ia ke entry ni..
2. tajoook nye : "segmen : blogwalking di akhir tahun 2011 ".
3. lepas tu kawan-kawan kene buat sikit kata-kata aluan selamat datang ke belog kawan-kawan...
4. dah siap gam kuat2  korgnye url dalam komen kat bawah yer..

hope sangat penyertaaan memberangsangkan... akan tamat pada 31 / 12 / 2011 nantiii...jam 11.59 malam...hehehe...

KESAN ZIKIR TERHADAP OTAK

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.

Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.

Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.

Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks. Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.

Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya

hayati ia bersama..


Rabu, 21 Disember 2011

"HeritageHijab First Giveaway"


kalau kawan-kawan nak sertai ...kelik je kat gambar diatas yer....hehehe

CINTA KERANA ALLAH s.w.t.

Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah... Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..
Cintai Dia Dalam Diam, Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH.

Selasa, 20 Disember 2011

" SEGMEN | 5 Blog Lelaki Pilihan Saya ! "


5 blog pilihan ayu adalah....

1. BEN ASHAARI - seorang blogger yang paling banyak memberi info kepada blogger lain, tak lokek ilmu, dan entry nya santai dan enjoy sangat bila membaca. Ayu berasa amat bertuah sekali kerana abg ben telah menjadi salah seorang dari follower ayu... tq abg ben...

2. MAT GEBU -  seorang blogger yang paling kreatif dalam bidang masakan...hehehe...kalaulah mat gebu masuk masterchef mesti gempak hehehe...banyak resipi yang amat berguna.

3. HANAFI - seorang blogger yang amat saya kenali..hehehe kerana dia adalah rakan sekolah ayu semasa di sekolah menengah. sekarang kami sama -sama menjadi seorang guru.

4. MOHD NASER - seorang blogger yang simple...dan entry nya pun best...ayu dapat hadiah dari beliau sebab ayu ada join segmen giveaway beliau aritu...hehe

5. C'AYOB - seorang blogger yang cukup infomatif setiap entry yang dia buat.

ok ni je la...hehehe...alamak cepat...cepat masa dah nak tamat...

''Saya Sertai Bloglist Miss Nadya''



kalau kawan-kawan nak join kelik je kat gmbr di atas yer...hehehe...ayu nak tag kepada kawan-kawan yang menziarahi blog ayu....hehehe

Saya tahu saya TIDAK CANTIK.

Saya tahu saya TIDAK CANTIK..tapi, walaupun saya tidak cantik..saya tetap ada KELEBIHAN :
✿~ Kerana saya tidak cantik..saya tidak jadi MANGSA gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya..
✿~ Kerana saya tidak cantik, saya dapat PELIHARA DIRI saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya..
✿~ Kerana saya tidak cantik, saya SELAMAT daripada menjadi senjata iblis mencairkaniman lelaki..
✿~ Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat FITNAH dan CEMBURU daripada wanita-wanita lain..
✿~ Kerana saya tidak cantik, saya TIDAK MENGHARAPKAN pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita..
Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui "INSAN" yang IKHLAS MENCINTAI saya seadanya..
✿~ Kerana saya tahu..saya tidak cantik pada pandangan manusia..maka saya akan BERUSAHA agar kelihatan CANTIK pada PANDANGAN ALLAH..kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar..tetapi KECANTIKAN di AKHIRAT kelak..

>>> CANTIK itu adalah apa yang Allah kata cantik..bila Allah SWT suruh TUTUP...

Isnin, 19 Disember 2011

Wahai GADIS

Wahai GADIS , apabila KAMU BERKAWAN dengan INSAN bergelar LELAKI , INGATLAH , ADA DUA PILIHAN yang TERBENTANG iaitu ,

PERTAMA , KAMU MENJADI seperti KELAPA . MUDAH DI PEROLEH , DI PARUT , DI PERAH , DI AMBIL SANTANNYA , selepas itu , HAMPASNYA DI BUANG .

Dan ,

KEDUA , KAMU MENJADI seperti MUTIARA . BERADA DI DASAR LAUTAN , TERSIMPAN RAPI , DILINDUNGI KULIT , BUKAN SENANG DI LIHAT apatah lagi MENDAPATKANNYA . HANYA , ORANG yang BERTUAH DAPAT MEMPEROLEHINYA .

mengelakkan di santau ataupun racun


Bacalah surah Quraisy ketika hendak masuk ke rumah, ke kedai, ataupun ketika hendak makan dan minum, Dengan izin Allah santau atapun racun tidak akan berkesan terhadapnya

Takwim Persekolahan Sesi 2012

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam Tahun 2012

sedarlah....

Tak minta yg SOLEH ,sebab saya pun tak lah SOLEHAH sgt...
Tak minta yg bergelar USTAZ, sebab saya lg jauh utk bergelar USTAZAH...

Nak minta yg KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yg ada...
Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sgt, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan...
Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorg HAMBA...

Cukuplah sekadar yg MEMAHAMI dan MENERIMA ku seadanya ...
Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina...
Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dlm susah dan senang mengharungi lautan dunia...

ITULAH CINTA


Pensil: Saya minta maaf..

Pemadam: Untuk apa? Awak tidak berbuat apa-apa yang salah.

Pensil: saya minta maaf sebab awak cedera di sebabkan saya. Setiap kali saya membuat kesilapan, awak sentiasa ada untuk saya.

...Tetapi apabila awak membuat kesilapan saya tiada. Awak akan kehilangan sebahagian daripada diri awak. Awak akan menjadi lebih kecil dan lebih kecil lagi setiap kali di sebabkan kesilapan saya.

Pemadam: Itu betul. Tetapi saya tidak kisah. Awak lihat, saya telah di lahirkan untuk melakukan tugas ini. Saya telah dibuat untuk membantu awak pada bila-bila masa awak melakukan sesuatu kesilapan, walaupun satu hari saya tahu yang saya akan hilang dan awak akan menggantikan saya dengan yang baru.

Saya sebenarnya gembira dengan tugas saya. Saya tidak suka melihat awak sedih, dan saya berharap awak dapat teruskan perjuangan hingga ke titisan karbon terakhir.

jika kamu mencintai.....


Jika kamu mencintai kerana dia pandai,itu bukan cinta tetapi kagum

Jika kamu mencintai kerana dia cantik/hensem,itu bukan cinta tetapi nafsu

Jika kamu menyintai kerana takut dia sakit hati,itu bukan cinta tetapi kasihan

Jika kamu menyintai kerana dia baik,itu bukan cinta tetapi rasa terima kasih

tetapi jika menyintai tanpa kamu tahu apa sebab kamu menyintainya,itulah cinta yang sesungguhnya!

bila ada yang sayang padamu...??


Bila ada yang sayang, jangan lukai hatinya..
Bila ada yang cinta, jangan kamu titiskan air matanya..
Bila ada yang menanti, pastikan kamu kembali..
Bila ada yang setia, lakukan yang sama..

Bila dia banyak berkorban untuk kamu, hargailah jangan lukakan hatinya..
Bila dia pergi, pergilah kejar selagi merasa dia bererti..
Kerana bila dia tiada di sisi, barulah nanti kamu menyesal kerana mensiakan satu-satunya insan yang ikhlas mencintai kamu..

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM


Janji dan niatku..
Bila sampai masanya,
akan datang aku sebagai yang sah buatmu..
tinggalkan rasa duka,
kosong dan kekeliruan,
mungkin haluan kita berbeza,
tapi destinasi kita sama...

Benar apa aku dgr :
"Lepaskan cintamu, jika dia kembali dia akan jadi milikmu,
jika tidak, dia tidak akan pernah jadi milikmu..."

Aku tinggalkan cinta demiNYA,
masa untuk kita siapkan diri,
jangan pernah takut pada jodoh,
ia sudah tetap,
tunggu aku
jika perlukan aku..
jika tuhan mengizinkan..
aku akan menjagamu seumur hidupku..
Jaga diri...

"saya nak join bloglist 2 ilasuhaila"


kalau kawan-kawan nak join kelik je kat gmbr diatas yer...

Ahad, 18 Disember 2011

segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah


salam kawan2...hari ni ayu nak buat ...hehehe...segmen...JOOM BLOGWALKING.....hehehe ayu nak kumpulkan senarai blog yg joint SEGMEN ni nanti biar mudah nnti kita semua nak ziarah menziarahi hehehe...

syaratnye mudah je :
SYARAT UTAMA : kene jadi follower ayu dulu yer...(ayu tak paksa yer)
1. korang kene gamkan gmbo diatas dlm entry korg dan linkkan ia ke entry ni..
2. tajoook nye : "segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah".
3. lepas tu kawan-kawan kene buat sikit kata-kata aluan selamat datang ke belog kawan-kawan...
4. dah siap gam kuat2  korgnye url dalam komen kat bawah yer..

hope sangat penyertaaan memberangsangkan... akan tamat pada 18 / 12 / 2011 nantiii...jam 10.05 malam...hehehe...

SENARAI NAMA KAWAN-KAWAN YANG DAH JOIN...

1. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
2. http://missedamisha.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
3. http://cintauntukkita.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
4. http://erindryana.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
5. http://liyanasyafiqah98.blogspot.com/2011/12/assalamualaikum_16.html
6. http://neynaproperty.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
7. http://karyaayuinsyirah.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
8. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
9. http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/jom-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
10. http://puzzledrizle.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
11. http://mierafarhana.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
12. http://jieha89.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html
13. http://momiemonsta.blogspot.com/2011/12/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html

ce baca....ce baca,,,

Sebuah pesawat yang membawa 5 org penumpang telah mengalami kerosakan enjin dan tinggal masa utk terhempas. Malangnya hanya ada 4 beg payung terjun sahaja di dalam pesawat tersebut.

... ... Penumpang pertama berkata...

" Aku Datuk Lee Cong Wei. Malaysia amat memerlukan aku dalam kejohanan All England. " lalu dia pun mengambil beg pertama dan terus terjun.

Penumpang kedua pula berkata...

" Aku Mark Zuckerburg. Takde aku, takde Facebook. So biarkan aku hidup. " lalu mengambil beg kedua dan terus terjun.

Penumpang ketiga muncul...

" Aku presiden Amerika Syarikat George W. Bush. Aku ada tanggungjawab untuk menjaga negara dan rakyat. Tambahan pula aku seorang presiden yang terpandai dalam sejarah Amerika. Aku juga bla bla bla... " 10minit berlalu, dia mengambil beg ketiga dan terus terjun tanpa menoleh kebelakang.

Penumpang keempat pula Osama Bin Laden berkata kepada penumpang kelima, seorang budak berumur 10 tahun.

Katanya :

" Aku seorang muslim dan biarkan Allah sahaja yg menentukan nasibku. Kamu ambillah beg payung terjun tersebut dan selamatkanlah diri kamu.

Lalu budak tersebut pun berkata...

" Jangan bimbang pakcik, ada satu lagi beg payung terjun untuk pak cik. Presiden yang kononnya terpandai dalam sejarah Amerika itu telah terambil beg sekolah saya "

dua insan bertuah...ye ker?

hehehheheee.....mereka berdua adalah kawan ayu yg baru je join segmen ayu..hehhe... mcm biaseee ayu nak promosi blog mereka...


Salam Perkenalan Semua...(^_^)


hey u alls :) selamat berkenalan and selamat datang ke blog kitew yang tak bapo nak cantik nih . jgn segan silu tau lau nak kenal kite ke nk tnye ke or pape je lah :) 

Sabtu, 17 Disember 2011

nak jadi kawan ayu tak?

hehehee......kat entry ni ayu tambah lagi empat kawan-kawan yg dah sertai segmen ayu...mcm biasa  ayu nak promosikan belog mereka...hehehee


Salam Perkenalan untuk semua ya,welcome to My Blog,thankz sbb singgah kat blog ni ye..
lau sudi follow la sekali yer^_^ hehe
nice to meet you all
=)


selamat datang...ke blog muja..
KaTa-KatA aLuAn:

hah..duk tngok apa lagi tuh..jom..jom2..jom sertai segmen nie..meh lah, kalau nak join masuk ke blog ayuinsyirah ikuti step yg dia bg,,mudah ringkas dan padat...hehe..marilah kita sama2 meningkatkan ukhwah sesama blogger2 kat malaysia nie kan2..lastly.kalau sudi tinggalkan link kauorang jgk ekh.supaya senang nak jejak kasih balik..ok,joooommm blogwalking jommm jgn malu2..hehe bye guys!!!mmumuaahhh
 
 
 
WELCOME TO MY BLOG :-)
tq sebab sudi singgah kat blog yg x seberapa nie..sudi2 lah klik button FOLLOW..
jgn lupa tinggal kan jejak kat shoutmix..i will hit u back..

kawan ayu yang terawal

hehehe....ni la kawan-kawan ayu yang DAH join SEGMEN JOOM BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH ...hehehe..ayu nak buat sikit promosi belog mereka...

ni la dia kawan ayu yg terawal...



Kata alu-aluan:
Hi! welcome tu NabilaMedan's blog.Follow if u want.Don't Forget to leave your footprint at Cbox.I will visit u back! Tq~

 


kata alu - aluan :-

tuai padi antara masak 
esok jangan layu layuan
jdla follower kalau dh nampak
esok jangan rindu - rinduan ...





selamat datang ke blog saya yang x seberapa.....harap ada yang sudi nak singgah....
 

 

 "Selamat Datang ke blog Liyana Syafiqah...kalau nak follow...follow je lepas dah follow komen di entry Liyana...Liyana akan follow korang balik....



kata alu-aluan :
Hye semua , thanks a lot sbb sudi singgah blog saia yang 
simple sangat2 nih :) Hihi , salam perkenalan saia hulurkan.
 
 
 
kata-kata aluan :
selamat datang kepada semua kawan-kawan ke belog saya....hehehe... simple je...
 
 joooooooom kawan-kawan...kita join ramai-ramai...

Selasa, 13 Disember 2011

Jom Naikkan Trafik Blog!


kelik je kat gmbar diatas yer...

"Segmen : Satu Malaysia by Azhafizah.com"


kelik gambar kalau nak join...

Tempat tinggal sekarang: JOHOR
Makanan famous di tempat tinggal sekarang: MEE BANDUNG DAN LAKSA JOHOR
Tempat Best untuk di lawati di situ: AIR TERJUN KOTA TINGGI, DESARU, GUNUNG LEDANG DAN BNYK LAGI

"Jom Join Blogwalking 2012 by JiwarOsak"


salam kawan-kawan...kalau nak join kelik je kat gambar diatas yer...

ayu tag kat semua kawan-kawan yang datang ke blog ayu yer...hehe

ONLY RM18 a month for Blackberry plan! Value for money!

ONLY RM18 a month for Blackberry plan! Value for money!: Tune Talk has lowered its low monthly rate of RM 28 to RM 18 for its prepaid Blackberry Internet Service (BIS) plan! Subscribe now!

Isnin, 12 Disember 2011

Year End Give Away!!!!!

kepada kawan-kawan yang nak join kelik je kat gmbr diatas yer...

ayu nak tag kat kawan-kawan yg menziarahi blog ayu malam ni...

"3rd Giveaway By Yana"


kalau kawan-kawan nak join ...kelik je kat gmbr diatas yer...

ayu nak tag kat : 



"Segmen:Jom Singgah Dan Kenal!"



kepada kawan-kawan yang nak sertai segmen dari nabila ini kelik je kat gambar diatas yer...

ayu nak tag kat :


Jom Join BLOGLIST AyuInsyirah tahun 2011


 salam kawan2...hari ni ayu nak buat ...hehehe...bloglist...BLOGLIST AYUINSYIRAH.....hehehe ayu nak kumpulkan senarai blog yg joint bloglist ni nanti di dalam belog ayu hehehe...ala yg kat tepi tu...hehehe

syaratnye mudah je :
SYARAT UTAMA : kene jadi follower ayu dulu yer...
1. korang kene gamkan gmbo diatas dlm entry korg dan linkkan ia ke entry ni..
2. tajoook nye : "Jom Join BLOGLIST AyuInsyirah tahun 2011".
3. dah siap gam kuat2  korgnye url dalam komen kat bawah yer..

hope sangat penyertaaan memberangsangkan... akan tamat pada 12 / 12 / 2011 nantiii...jam 11.09 malam...hehehe...

SENARAI BLOGLIST AYUINSYIRAH TAHUN 2011 dah keluar pada yang dah join boleh la ia membantu kawan-kawan untuk blogwalkng hehehe..kepada yang belum join...apalagi...jooom join...hehehe

SUDAH DI TUTUP.

Jumaat, 9 Disember 2011

BEN ASHAARI TANYA KENAPA BLOG SAYA LAIN DARI YANG LAIN


kalau kawan-kawan nak join...kelik je kat gambar abg ben kat atas yer..

Sila jelaskan kenapa blog anda tu lain dari yang lain..???
jawapannyaaa...
belog ayu ni adalah belog yang paling ayu sayang sekali, ia dicipta semasa ayu bergelumang dengan pelajaran semasa di maktab... di negeri dibawah bayu.. banyak kisah dan cerita ayu abadikan di belog ini..sekarang bila dah jadi cikgu ..ayu kene hadkan masa utk menulis tetapi sekarang waktu cuti sekolah baru lah boleh bermanja berhabisan dengan belog ayu ni...
lagu yang ada dalam belog ayu time kawan-kawan datang ke belog ayu ni adalah lagu yang paling ayu suka dan sebelum tido mesti dengar lagu ni dulu...hehehe... ok la ni je lah yang dapat ayu cite yer...hehehe

kepada kawan-kawan yang nak sertai....segmen abg ben ni...joooom la join kerana ia akan tutup pada jam 11 malam ni...cepat-cepat...

"Segmen: Kaki Wayang nak review blog"


kalau kawan-kawan nak join..kelik je kat gambar di atas yer...

HASRULHASSAN.COM: Kami Blogger Baru

salam kawan-kawan........ayu nak join segmen ni...kalau kawan-kawan nak join kelik je kat gambar diatas... 

ayu dahulukan dengan ucapan selamat datang ke blog ayu kepada kawan-kawan semua.... sama2 kita imarahkan dunia blogger dengan ukhwah yang terjalin dialam maya ni...

Segmen | Genk Cari Blogger

kalau kawan-kawan nak sertai..kelik je kat gambar diatas yer...

"SEGMEN | Jom Blogwalking !"


kalau kawan-kawan nak sertai...joooom kelik ramai-ramai kat gambar diatas yer...

Khamis, 8 Disember 2011

✿◠‿◠Jangan MENCARI tapi MENJADI ✿◠‿◠

~✿Jika mahu mendapatkan yang soleh,kurangkan agenda menCARI si soleh itu tetapi berusahalah menJADI yang solehah….
~✿Jika inginkan yang solehah,tetapi hendaklah berusahalah menJADI yang soleh…
~✿Jangan menCARI yang baik, tapi JADIlah yang BAIK...
~✿Jangan menCARI yang soleh, tapi JADIlah AKHWAT SOLEHAH...
~✿Jangan menCARI yang solehah ,tapi JADIlah IKHWAN SOLEH....

~✿Kerana walaupun kita menCARI tapi diri kita tidak menJADI , Allah tidak akan memberikan...
~✿Bukan isu mencari, tetapi sebaliknya menjadi...Jadilah soleh dan solehah terlebih dahulu, baru boleh berdampingan dengan si soleh dan solehah.

~✿Namun jika kita menJADI , tanpa menCARIpun Allah sudah menyiapkan yang terbaik untuk kita...InsyaAllah...

~✿Kerana Allah akan memberikan sesuai dengan keperibadian & kadar keimanan kita...
~✿Dan ingatlah dan yakinlah pada janji Allah bahawa "wanita-wanita baik hanya untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita yang baik (pula)"(surah An-Nuur(24):26)

>>>>tetapi ingatlah:-

•❤•Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH....
•❤•"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

•❤•Bertemu yang solehah...solehahnya dia belum tentu kekal….
•❤•Bertemu yang soleh....solehnya boleh berubah….
•❤•Kerana si soleh dan solehah adalah insan biasa…
•❤•Perkahwinan adalah sebahagian daripada proses untuk MENJADI bukan MENCARI…

''segmen up follower dengan sepantas kilat''



jooooom ramai-ramai kita join...hehehe...kelik je kat gambar di atas yer...

Rabu, 7 Disember 2011

INGAT...

✿~ Syaitan ketawa apabila anda bercinta SEBELUM nikah ~✿

Tapi…

✿~ Syaitan menangis apabila anda bercinta SELEPAS nikah ~✿

~♥> Pilihlah cinta SELEPAS nikah. Kenapa? Kerana ia cinta yang suci.

~♥> Wahai lelaki, jangan sekali² kamu menyentuh wanita yang bukan mahrammu kerana ia satu penghinaan kepadanya. Jadilah kamu LELAKI SOLEH, “aman dunia”.

~♥> Wahai wanita pula, jangan sekali² kamu biarkan dirimu itu dihina. Kamu kan ada kuasa menolak. Jadilah insan yang bermaruah & sebaik² perhiasan dunia ~> “WANITA SOLEHAH”, “tenang rumahtangga”.

~♥> NIKAH itu kan SUNNAH, so nikahlah…

~ NO couple, YES nikah ~ (✿◠‿◠)

susu yang MEMBESAR kan saya...

tadi berborak2 ngan ibu....tetibe ibu buka cerita pasal susu yang kami adik beradik minum masa kecil dulu....along minum susu DUMEX ..... abang minum DUMEX juga... adik pula minum MILO... dan ayu.... susu yang ayu minum adalah susu......... ala... susu tu dah takde kat pasaran rasanya... heehhe... ingat lagi bertin-tin kat umah bersusun... hahahaa kalau tak dpt minum mesti nangis memberontak..mak kasi susu lain langsung tak minummmm....hahahhahaa..... betapa buruknye perangai... nak tau tak susu apee????.... taraaaaa.... ni ha susu nyer.....nasib baik ade gooogle.. ayu terus cari gambar nya... ce tengokkk....



senarai BLOGLIST AYUINSYIRAH tahun 2011

assalam kawan-kawan semua.....ayu nak senaraikan link kawan-kawan yang dah join... ucapan terima kasih ayu ucapkan...kepada kawan-kawan yang masih belum join kelik SINI ye.. tarikh tutupnye lama lagi...12 / 12 / 2011

1. http://masrinasidek.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
2. http://shu-sya.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
3. http://myezatulakmar.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
4. http://jieha89.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
5. http://nurulezateegj.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
6. http://syah-fieyna.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
7. http://pwencessyuyue.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
8. http://mohdnaser.blogspot.com/2011/12/segmen-bloglist-ayuinsyirah-jom-join.html
9. http://qurratulain-pagaremas.blogspot.com/2011/12/segmen-jom-join-bloglist-ayuinsyirah.html
10. http://chikimaruko.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
11. http://arenakehidupanku.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun_07.html
12. http://fendy1302.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
13. http://www.denganredhaallah.co.cc/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
14. http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
15. http://pinknlavender.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
16. http://masammanischenta.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglst-ayuinsyirah-tahun-2011.html
17. http://citrananizam.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
18. http://kisahcikqurratuainn.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
19. http://karyaayuinsyirah.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
20. http://hydrochloricacidd.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
21. http://cicaktersepit.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
22. http://kisahizatulatiqah.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
23. http://tempeyangenak.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayulnsyirah-tahun.html
24. http://dtgirl93.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
25. http://kesahakudandea.blogspot.com/2011/12/segmen-jom-join-bloglist-ayuinsyirah.html
26. http://noratiqahibrahim.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
27. http://mierafarhana.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
28. http://ceritahatikuh.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
29. http://gadispessimist.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
30. http://nshuhailahz.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
31. http://be-readers.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
32. http://deenazmee.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
33. http://tehtarik93.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
34. http://superdupergirl-shafiqah.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
35. http://misshidy.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
36. http://azlinayazli.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
37. http://boboiboy18.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
38. http://fantasticvirgin.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah.html
39. http://juliajamaludin.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
40. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
41. http://yanaandfabolousity.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
42. http://coratcoretkuini.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
43. http://nynathelittlegirllovestory.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
44. http://mylifestory-anieys.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
45. http://noor-nadhirah.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
46. http://mieyleo.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
47. http://hajiaspirasiku.blogspot.com/2011/12/salam.html
48. http://mieyleo.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
49. http://atyraalwi.blogspot.com/2011/12/jom-join-blogist-ayuinsyirah-tahun-2011.html
50. http://eli-myonlinediaries.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
51. http://dhiaadawiyah.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-2011.html
52. http://miramiraie.blogspot.com/2011/12/jom-join-bloglist-ayuinsyirah-tahun.html
53.

kisah hati - alyah


Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Selasa, 6 Disember 2011

kisah dongeng - stacy....




Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

ini adalahi lagu yang paling ayu suka sangat....

JOM TAMBAH FOLLOWER



kalau kawan-kawan nak join segmen ni...kelik je kat gambar diatas yer...

segmen review blog bersama cc

kalau kawan-kawan nak join...kelik je kat gambar diatas yer...

JODOH ......DAN...CINTA...

Tidak semua orang bertuah, tidak semua orang memiliki apa yang di kehendakinya. Mungkin apa yang menjadi milik kita tidak secantik atau seindah milik orang lain, namun sekiranya kita bersyukur dan tahu menghargai, percayalah, mungkin itulah anugerah yang terindah buat kita. ♥

 Cinta tidak selalu bersama jodoh, tetapi jodoh selalu bersama cinta.

Kahwini orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang lain. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tapi tidak mencintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian kita sendiri daripada mengubah pendirian orang lain. 


PEREMPUAANNNN...



 Saidatina Aisyah RA pernah berpesan....

"Sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang"

Oleh itu jangan kau berasa bangga dengan kecantikanmu sehingga kau dikejar jutaan lelaki... Itu bukan kemuliaan bagimu...Jika kau berasa bangga, kau menyamakan dirimu dengan pepasir di pantai, yang boleh dipijak dan dimiliki sesiapa sahaja...

Muliakanlah dirimu dengan taqwa, setanding mutiara Zabarjad, yang hanya mampu dimiliki penghuni syurga...seindah hiasan adalah wanita solehah....♥

SEMBANG-SEMBANG DUA SAHABAT,,,,


Sahabat A: "Aku dengar engkau 'single' sekarang? Bukan engkau sangat cintai perempuan tu dulu? Aku ternampak dia dengan lelaki lain..."
Sahabat B: "Ya."
Sahabat A: "Tapi kenapa aku tengok engkau tak bersedih pun?"
Sahabat B: "Buat apa aku nak bersedih? Aku hanya kehilangan orang yang tidak cintakan aku. Tetapi dia kehilangan orang yang benar-benar mencintai dirinya."