Ahad, 30 Januari 2011

FAKTOR-FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA


Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah datang dari faktor dalam. Akar umbinya adalah dalaman seorang wanita itu sendiri. Dan faktornya ada lima. Di sini rumusannya:

1. Lupa Mengingat Allah (SWT)

Inilah pokok pangkalnya. Bila saja wanita lupa mengingat Allah SWT (selalunya kerana kesibukan urusan dunia), maka syaitan pun mula memainkan peranan. Sesungguhnya syaitan itu tidak akan jemu dari menyesatkan manusia. Tegasnya di sini, perteguhkan yang wajib, jinakkan diri dengan yang sunat. Muhasabah diri selalu. Dunia adalah simbolik negeri akhirat.

2. Tertipu Keindahan Dunia

Semakin akhir zaman, makin hebat keindahan dunia. Aku pun adakalanya terpesona. Contoh mudah, bila melihat telefon bimbit yang canggih, kita (empunya diri pun kadangkala) sanggup menggunakan rezeki gaji yg Allah SWT bagi untuk perkara-perkara yg begini. Padahal yg sedia ada masih berkeadaan baik. Bagi wanita lebih-lebih lagi. Tengok sale, kaki terus melangkah ke shopping complex. Walhal, segala keperluan telah lengkap, cuma keinginan yang tak pernah cukup. Tiada siapa yang sempurna (terutama empunya diri). Jadikan kesilapan lalu satu pengajaran. Insyaallah..

3. Mudah terpedaya dengan syahwat

Berkait rapat dgn iman yang lemah. Bila pegangan dalaman lemah, mudahlah kita mengikut kata hati (yang sebenarnya kata syaitan!)

4. Lemah iman

Penyelesaiannya? Lengkapkan ilmu. Kunci iman yg teguh adalah ilmu dan disusuli dengan amal yang berniatkan ikhlas kerana Allah SWT.

5. Bersikap suka menunjuk-nunjuk.

Tepat sekali bila wanita berbanding sesama mereka. Sanggup berhabisan asal orang akan notice appearance kita. Huh! Women are always women. But we are muslimah, not women, right?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan