Khamis, 1 Oktober 2009

Raya........di bulan Syawal....1430H

yeyee......nak raya.....bestnyer...tapikan aku tak dapat tolong mama ku membuat persiapan raya....
18 september 2009 baru aku balik.....sudah la kene retime lagi flight dari 9 mlm ke 6.40 ptg.... biler pikir-pikir balik ok gak kan...awal juga aku sampai jhr. tetibe dah aku tunggu time mau berlepas....si awek burung merah tuh gthu yg penerbangan ke jhr delay.....waaaa.....bikin panas...nih...
nasib baik la juga 1 jam jer...so 7.40mlm baru fly....fly... nampaknyer pertama kali juga la aku berbuka di airport. Sampai jer di lapangan terbang senai.....abang dah tunggu.... huuuuuu....ngantuknyer nih....masuk jer kete terus tido....aaaaa....tertekannyer kami dekat jam 2 baru sampai umah....punyer la panjang jam kat area tiram....jam nih selepas kami try highway baru senai tuh.... sabar..sabar....sabar..tuh jer yg mampu...pagi sehari sebelum raya seperti biase....aku...kene masak tuh juadah raya....dibantu oleh mama, abg dan adik..... thun ini kami masak dak bnyk cam selalu...coz kami mau balik kampung esoknyer... biase la juadah raya kami...ketupat, rendang, ayam kicap, kuah kacang dan yang paling utama sambal goreng jawa...hehehhe...
esok hari raya....cm biase la mlm tuh berabis aku ngan adik dan kawan sekmpungku main mercun..hahaha...giler la kami nih...aku ba tuh.. peel tak ubah.. biler dh jumpe kwn satu kepale...lagi la yg kami rapat dr kecil...hahaha..
seperti biase la raya.....perkara wajib kami lakukan selain bermaafan.... sebelum tuh kami kene ke masjid tuh solat sunat hari raya pastu....g ziarah pusara abah dan abang...tidak ketinggalan juga adalah pusara abah angkat aku.... setelah selesai semua...barulah kami brtolak pulang ke kampung...tak sabarnyer....
satu peristiwa yang memberi makna ialah buat pertama kalinyer aku, mama, abg dan adik menziarahi pusara moyang dan dua lagi abang ku....sedih bercampur terharu...selalu kami hanya sedekahkan alfatihah dan kenduri saja tapi kini tau sudah kami pusara mereka... thanks kepada paman yang membantu......beraya di rumah nenek memang best... coz aku still lagi dpt duit raya hehehehe....paman ku still beri duit raya... katanya aku masih belajar lagi....nih cm aku nak belajar jak la...hahahah....next year sure aku kene sudah beri duit raya... aaaa....berubah la budget aku nanti....huhuhu.... aku dapat beraya dengan family hanya untuk seminggu jer... malasnyerrrrr...aku nak balik sabah.....hmmm..demi tanggungjawab sebagai pelajar... aku terpaksa juga balik.......
ok...da...nak sambng buat asgmnt ya....salam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan